Щоб вирішити проблему фальсифікату в Україні, потрібно підняти рівень життя населення, вважає Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.
"У 2007-2008 роках підробленої продукції було значно менше. Виробники пропонували досить добрі за якістю товари. Люди мали можливість купувати їх. Сьогодні ціна для українців стала важливішою, ніж якість. При цьому вони знають, що їх обманюють. Зрозуміло, що виробники штучно здешевлюють продукт. Використовують сумнівні за якістю інгредієнти. Така ситуація зберігатиметься найближчі декілька років", - розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко.
З 4 квітня в Україні запрацювали нові правила перевірки якості продуктів. Якщо інспектор виявить фактори, які загрожують життю і здоров'ю людини, може тимчасово призупинити виробництво чи обіг харчових продуктів.
"Звісно Держпродспоживслужба повинна повноцінно контролювати якість продуктів виробників. Однак перевірки, штрафи, кримінальна чи адміністративна відповідальність матимуть результат, коли порушників буде 10-20 відсотків, а не 50-60. Зараз ринок живе своїм життям. Навіть, якщо виробники чесно писатимуть склад продукту на упаковці, українці все одно купуватимуть його. Вони не мають можливості платити більше", - каже експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити якісне вершкове масло від фальсифікату
Підприємства із найвищим ступенем ризику планово перевіряються раз на 2 роки. Заклади торгівлі можуть планово перевірятись лише раз на 5 років.
"Водночас частіше перевіряють магазини зі свіжими продуктами, ніж ті, що продають продукцію тривалого зберігання. Залежно від правопорушень інспектор може накласти штраф до 70 тис. грн", повідомили Gazeta.ua у прес-службі Держспоживслужби.
За порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів можуть накласти штраф 37 230 грн на юридичну особу. На фізичну особу-підприємця – 22 338 грн. Штраф 29 784 грн загрожує юридичним особам за реалізація харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству. Трохи менше - 18 615 грн — фізичним-особам підприємцям.
Найчастіше в Україні підробляють мед, сметану, молоко, червону ікру, оливкову олію, копчену рибу та крабові палички.
Коментарі