понеділок, 28 вересня 2020 10:30

Назвали області, де працює найбільше ломбардів

Назвали області, де працює найбільше ломбардів
Найбільш поширеним в Україні видом майна, що надається в заставу, є ювелірні вироби. Фото: unsplash

28 вересня 1618 року відкрився перший ломбард. Він працював у бельгійському місті Брюссель. Згодом перетворився на мережу, яка охопила всю Європу.

В Україні подібні установи з'явились у XVIII ст. У Києві перший ломбард відкрили 1884 року на Хрещатику. Через 2 роки з'явився перший ломбард в Одесі.

На червень 2019-го в Україні було зареєстровано 343 ломбарди, за даними Національного банку України. Найбільше - в Києві та Київській області – 88, Дніпропетровській – 50, Донецькій – 39, Харківській областях – 28.

Протягом минулого року ломбарди видали кредитів на суму 18,2 млрд грн, що приблизно на 11% перевищує показник 2018-го. Середній розмір позики - 1 544,9 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що зміниться в роботі ломбардів та кредитних спілок

Ломбарди дають кредити під заставу майна. Середньозважена річна процентна ставка 2019 року була на рівні 215,2%. Також отримують прибуток за рахунок високих штрафних санкцій за порушення умов кредитного договору, від реалізації предметів застави.

Найбільш поширеним в Україні видом майна, що надається в заставу, є ювелірні вироби. Вони забезпечують 76,9% від усіх кредитів, наданих ломбардами торік. На другому місці - побутова техніка - 22,5%. Лише 0,6 % становлять автомобілі, нерухомість тощо.

Частка кредитів, погашених за рахунок майна, наданого в заставу, перебуває в межах 10-14% від загального обсягу погашених позик.

Національний банк із 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зокрема, страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій. Зміни пов'язані з ухваленням у вересні 2019-го закону про "спліт".

Зараз ви читаєте новину «Назвали області, де працює найбільше ломбардів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути