четвер, 03 листопада 2011 14:23

Нам не байдужа доля Європи, ми допоможемо їй грошима - Медведєв

Нам не байдужа доля Європи, ми допоможемо їй грошима - Медведєв

Росія буде брати участь у програмах фінансової підтримки країн Євросоюзу щонайменше через МВФ, підтвердив президент Дмитро Медведєв, виступаючи на бізнес-саміті G20.

На брифінгу напередодні саміту, помічник президента Аркадій Дворкович повідомив, що Росія готова дати єврозоні до $ 10 млрд на боротьбу з борговою кризою.

"Не хотілося б радити суверенних країн, що і як їм робити, але, по-перше, Росія - це частина Європи, і нам небайдужі її проблеми, і, по-друге, ми готові брати участь в програмах фінансової підтримки країнам Євросоюзу насамперед через МВФ, а значить маємо право на позначення своєї позиції", - сказав він.

Президент РФ додав, що країни з великим борговим тягарем повинні негайно почати скорочення бюджетних витрат.

"Країни, у яких борговий тягар надмірний, повинні негайно починати фіскальну консолідацію.Тим же країнам єврозони, які розглядаються ринками як безпечна гавань, було б доцільно підтримати попит і полегшити тим самим становище більш слабких партнерів", - сказав він.

На думку Медведєва, фундаментальною причиною недовіри ринків до планів оздоровлення державних фінансів в країнах єврозони є невизначеність з тим, як скоротити боргове навантаження, що перевищує в більшості країн 80% ВВП, якщо економіка зростає темпом 1-2% на рік.

"Для заспокоєння ринків є переконливим доказом того, що буде вжито всіх заходів, щоб забезпечити платоспроможність суверенних позичальників у середньостроковій перспективі", - додав російський президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми вже увійшли до другої хвилі кризи - Найман

Росія першою з економік, що розвиваються, які входять до Брікс (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР), розглядає можливість допомоги ЄС поза МВФ. Відмовою вже відповіли Бразилія, Індія і Китай.

Від підтримки єврозони відмовилися навіть деякі з розвинених країн. Велика Британія не надасть власні кошти навіть через МВФ.

Розмір допомоги, запропонованої російською владою, невеликий, проте це плата за підтримку ЄС при вступі Росії до СОТ, переконані експерти.

Зараз ви читаєте новину «Нам не байдужа доля Європи, ми допоможемо їй грошима - Медведєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути