середа, 26 жовтня 2011 09:04

Європейці не можуть домовитися, як подолати зростаючу кризу

Європейці не можуть домовитися, як подолати зростаючу кризу

Європейські лідери, враховуючи розбіжності, що зберігаються, з основних пунктів антикризового плану, можливо, знову не зможуть оголосити на саміті в середу в остаточному вигляді всі рішення, здатні відновити довіру на ринках.

Про це свідчать повідомлення світових ЗМІ.

Поки, зокрема, не вирішено питання з приватними власниками грецьких облігацій. Проект комюніке саміту, про який була проінформована газета Financial Times, не включає в себе формулювання, що свідчать про фіналізацію домовленостей щодо умов списання грецького боргу.

При цьому, пише The New York Times, банки-кредитори Греції зайняли жорстку позицію і попереджають, що списання близько 55% боргу призведе до дефолту і потужного шоку для фінансових ринків.

Як відомо, європейські країни хотіли би домогтися від приватних кредиторів добровільної згоди на часткове списання боргу Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза дісталася до банків Франції та Бельгії - економіст, який передбачив рецесію 2008-го

Що стосується збільшення потенціалу Європейського фонду фінансової стабільності, то в проекті комюніке не зазначено, які можуть бути масштаби гарантій, які він зможе надавати по облігаціям країн єврозони. Фінальне рішення може бути відкладено до чергової зустрічі міністрів фінансів єврозони, яка за графіком пройде після 7 листопада, пише FT.

За даними The Wall Street Journal, по одному з обговорюваних варіантів збільшення потенціалу Фонду проблемні країни зможуть випускати нові облігації разом зі страховим сертифікатом, що гарантує часткове повернення коштів за облігаціями. Згідно з іншою пропозицією, буде створена спеціальна компанія (special-purpose investment vehicle), яка покриватиме перші збитки за боргами країн. Фінансування SPV буде здійснюватися за рахунок випуску європейським фондом спеціальних облігацій.

Всупереч закликам Німеччини та Франції італійський уряд поки не встиг оголосити про рішення, що стосуються скорочення держборгу і стимулювання економічного зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафта подорожчала і торгується біля максимуму за 12 тижнів

В цілому великим є ризик того, що рішення саміту ЄС виявляться менш амбітними, ніж очікує ринок. У той же час європейські лідери в останній момент ще можуть узгодити всі деталі плану.

"Складно собі уявити, щоб все повністю було вирішено, але може бути зроблений важливий крок для виправлення ситуації", - сказала The Wall Street Journal Сара Зервос з Oppenheimer Funds.

Саміт країн ЄС і єврозони в середу стане другим за останні чотири дні. Завдання саміту єврозони оголосив у вигляді п'яти пунктів голова Євроради Херман ван Ромпей: це консолідація бюджетів та прискорення структурних реформ; надійне рішення проблеми грецького боргу;збільшення ресурсів і можливостей Європейського фонду фінансової стабільності; рекапіталізація банків; поліпшення економічного управління та посилення інтеграції зони євро.

Зараз ви читаєте новину «Європейці не можуть домовитися, як подолати зростаючу кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути