неділя, 20 червня 2021 20:23

Нафтогаз може виграти арбітраж у Газпрому. Але за три роки - Гламаздін

Нафтогаз може виграти арбітраж у Газпрому. Але за три роки - Гламаздін
Вадим Гламаздін: "В разі припинення транзиту чи його оплати Нафтогаз піде в арбітраж. Майже напевно виграє, але десь за три роки". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

Добудова "Північного потоку-2" позбавить Україну можливості перекачувати газ у Європу. Є великі шанси перемоги у суді, але судовий процес може розтягнутись на роки.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

"Якщо "Північний потік-2" таки завершать, ми, швидше за все, не матимемо транзиту для Європи, – каже він. – Так, у нас є угода до 2024 року. І в разі припинення транзиту чи його оплати Нафтогаз піде в арбітраж. Майже напевно виграє, але десь за три роки – саме стільки тягнеться такого роду арбітраж. Потім ще невідомо, чи заплатить Газпром. Чи буде щось, що змусить його це зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель – Байдену: Важливо, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу

Згадаймо Стокгольм. Арбітражне рішення було в лютому 2018 року (Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту на суму $2,6 млрд. – Gazeta.ua). Газпром мав із 1 березня постачати в Україну газ. Росіяни взяли у Нафтогазу передоплату – 250 мільйонів доларів. А за десять хвилин до півночі перед 1 березня сказали: ні, ми не будемо качати. Гроші повернули, але газу не було. На вулиці мінус 17 градусів. Сподівалися, що Україна почне відбирати транзитний газ і росіяни так покажуть Європі: дивіться, знову краде. І так буде щоразу", – зазначає експерт.

Повне інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Віцепрем'єр РФ Олександр Новак заявив, що "Північний потік-2" буде добудований до кінця 2021 року. Російська влада впевнена, що після закінчення будівництва газогін почнуть використовувати за призначенням.

Проєктом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво й робота двох гілок газогону загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море в Німеччину. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський Газпром.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз може виграти арбітраж у Газпрому. Але за три роки - Гламаздін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути