Ексклюзиви
неділя, 02 квітня 2017 06:01

"Початок кінця": рік тому збанкрутів "Хрещатик"

"Початок кінця": рік тому збанкрутів "Хрещатик"
Рік тому збанкрутів "Хрещатик" / Фото: Публичные Люди

2 квітня банк "Хрещатик" ввів обмеження на видачу готівки через банкомати та в касах. Через чутки про проблеми в банку біля відділень вишикувалися черги. Люди знімали гроші з рахунків. Зняти з банківської картки можна було не більше 2,5 тис. грн. Цей день вважають "початком кінця" банку "Хрещатик". 5 квітня Нацбанк визнав його банкрутом.

"Хрещатик" разом із банком "Фінанси та кредит" і "Дельта" серед тих установ, чиї клієнти найчастіше судилися з НБУ. Його вкладники подали 7 позовів до суду. У банку обслуговувалися більше 30 комунальних підприємств столиці. На його рахунки надходили платежі за житлово-комунальні послуги.

Столична прокуратура викрила 16 службовців "Хрещатика", які розікрали депозити на суму понад 81 млн грн. Вони протягом чотирьох років підробляли договори та документи на видачу готівки. У такий спосіб зловмисники обікрали 54 вкладників банку. На квартири, будинки та земельні ділянки обвинувачених наклали арешт.

"Після 18 березня було помітно поступове зменшення коштів комунальних підприємств, тобто відкриття рахунків в інших банках таких великих комунальних підприємств. Всього до кінця березня було втрачено ресурсів в межах 120 мільйонів гривень. На той момент це було ще некритично. Але з 31 березня почалася серйозна інформаційна атака на банк. З 1 квітня ми не зі своєї вини перестали приймати навіть комунальні платежі. Скоординованість процесів, як і наявність явних свідчень того, що відносно банку була проведена інформаційна атака, дійсно змушують припустити про навмисність того, що відбувається", - зазначив екс-глава правління банку Дмитро Гриджук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хрещатик" навмисно довели до банкрутства - екс-голова банку

Фонд гарантування вкладів компенсував гроші 97% вкладникам, чиї депозити не перебільшували 200 тис грн. Сума компенсації сягнула 2,7 млрд грн. Остаточно "Хрещатик" планують ліквідувати у червні 2018 року.

Банк мав 124 відділення. 43 з них - у столиці. За даними НБУ, на 1 жовтня 2015 року за розміром активів банк займав 18 місце серед 122 діючих банків.

Зараз ви читаєте новину «"Початок кінця": рік тому збанкрутів "Хрещатик"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути