вівторок, 22 листопада 2011 16:23

Нацбанк переоцінив "загашник" українців, грошей на золоті сертифікати немає - експерти

Нацбанк переоцінив "загашник" українців, грошей на золоті сертифікати немає - експерти

Золотовалютні сертифікати, випуск яких планує Національний банк України (НБУ), не будуть користуватися попитом у населення, валютний потенціал якого центробанк до того ж сильно переоцінює.

Так вважають експерти українського фондового ринку.

"Фразу про те, що в українців "під подушками" 60-70 мільярдів доларів, я чую вже протягом 20 років, але, на жаль, у населення нічого немає", - сказала глава ради директорів групи компаній "Інвестиційний капітал України" Валерія Гонтарєва на ІІ Українському інвестиційному форумі.

Вона також висловила сумніви в успішності задуму НБУ продавати сертифікати за ціною золотого злитка.

Головний економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Бєлан, коментуючи ініціативу НБУ залучити додаткові кошти шляхом випуску нових інструментів, зазначила, що вона правильна, проте виникає питання про потенційні обсяги випуску.

"За інформацією Держслужби геології і надр Україні, через 3-5 років у країні може видобуватися близько тонни золота на рік. За поточних цін це близько 53 мільйонів доларів. Навіть якщо йдеться про забезпечення золотом, яке вже є в резервах НБУ, то казати про залучення мільярдних ресурсів, що, за оцінками НБУ, перебувають "під матрацами" у громадян, поки зарано", - сказала експерт.

Крім того, на її думку, для населення важливе питання збереження заощаджень.

"Якщо куплений злиток золота дає таку впевненість, то сертифікат або облігація - не завжди", зазначила Бєлан.

На думку аналітика інвесткомпанії "Алор України" Павла Пашинського, попиту з боку населення на забезпечені золотом цінні папери НБУ не очікується через низький рівень фінансової грамотності громадян і ставок за цими паперами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потуги Нацбанку українцям нецікаві: заощаджувати нічого

Аналітик зазначив, що цими паперами в першу чергу зацікавляться банки, які традиційно виявляють попит на менш ризиковані інструменти, тоді як іншим категоріям інвесторів вони навряд чи будуть цікаві через невисокий рівень ставки.

Нагадаємо, НБУ планує випустити в обіг в кінці поточного - початку наступного року два цінних папери, номіновані у гривні, забезпечені золотом, запаси якого будуть підтверджені міжнародним аудитом та контрактом на видобуток.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк переоцінив "загашник" українців, грошей на золоті сертифікати немає - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути