Ексклюзиви
вівторок, 28 травня 2013 10:32

На освіті за кордоном можна зекономити 50 тисяч гривень

На освіті за кордоном можна зекономити 50 тисяч гривень
Вчитися у Варшаві чи Празі набагато легше, ніж у Києві. Фото: vnz.org.ua

Українські студенти все частіше їдуть вчитися за кордон, аби зекономити батьківські гроші, говорить менеджером в одному зі столичних агентств, яке допомагає абітурієнтам зі вступом, Ірина Мельник.

"Вступити до європейського університету на державну форму навчання зараз дуже просто. Вчитися у Варшаві чи Празі набагато легше, ніж у Києві чи Львові", - запевняє жінка.

За словами менеджера, освіті за кордоном українці віддають перевагу останні 5 років.

"Особливо активно цікавитися вступом у європейські вузи українські абітурієнти та їхні батьки почали десь з 2008 року, - згадує Ірина. - Одні йдуть на це через невисокі ціни на навчання у Європі. Якщо у Німеччині чи Відні семестр можна вчитися за 500-700 євро, то у багатьох столичних вузах ціни удвічі вищі. Для інших - це шанс вступити до вузу навіть з низькими результатами на зовнішньому оцінюванні".

Менеджер каже, що для декого освіта за кордоном - це добрий шанс зекономити гроші.

"Витрати на навчання підраховувала з батьками, які хотіли віддати дітей на юридичні факультети у Києві, але вступили у варшавський ВНЗ. За чотири роки навчання у Польщі вони зекономлять 50 тисяч гривень. У столичних вузах рік навчання на факультеті "права" - від 20 до 30 тисяч гривень. Найдорожче в університеті Шевченка і Києво-Могилянській академії", - зазначила Мельник.

До польських університетів радить вступати власникам карти поляка - документа, що підтверджує приналежність до польського народу.

"Власники карти поляка у 90% випадків вступають безкоштовно, - говорить Мельник. - У Польщі українська молодь вивчає переважно логістику, правознавство, соціологію, медицину і психологію, в Австрію їдуть вчити економіку, маркетинг і готельний бізнес. У Чехії вчаться на фінансистів, інженерів і біотехнологів".

За словами менеджера, безплатно можна вчитися у Чехії і Польщі. Рік навчання в Австрії чи Німеччині обійдеться у 400 євро за семестр.

"Щоб студенти вчились і не думали, де заробити гроші, їм щомісяця платять стипендію по 300-500 євро. Раз на півроку іногороднім компенсують витрати на дорогу додому", - каже Мельник.

Зараз ви читаєте новину «На освіті за кордоном можна зекономити 50 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути