субота, 04 травня 2013 14:51

Китайці їдуть вчитися у Київ, бо тут вища освіта утричі дешевша

Китайці їдуть вчитися у Київ, бо тут вища освіта утричі дешевша
Фото: osvita.ua

Китаєць Ван Хасун третій рік вчиться у Києві. Мріє стати стоматологом. Скільки платить за навчання, не зізнається. Але каже, це набагато дешевше, ніж у нього вдома.

"Хотів вступити у Львівський університет, але там запізнився з подачею документів, - розповідає українською студент. – Якби не вступив у медичний, здав би документи на біологію в університет Шевченка".

В українських вищих навчальних закладах освіту здобувають понад 30 тисяч іноземних студентів. За рік навчання у київських університетах вони платять від $ 3 тис. У регіональних вузах навчання удвічі дешевше.

"Батьки також хотіли, щоб я вчився десь у Західній Європі, але ціни на навчання там нам не по кишені, - пояснює хлопець. – Українську мову почав вчити на підготовчих курсах перед вступом. На першому курсі ще погано розумів викладачів і однокурсників, але тепер добре читаю і пишу українською. Розумію, коли у мене щось запитують в транспорті чи на вулиці. Не знаю, чи вдома мені знадобиться українська, але російська точно пригодиться. Зможу знайти добре оплачувану роботу. Матиму по 800-900 доларів щомісяця. Хотів вчитися і в Москві, але там дорого – лише трохи дешевше, ніж в Китаї".

Найбільше іноземних студентів приїжджають до Львова і Києва. Здебільшого це китайці, сирійці, іранці і турки.

"У вас освіта дешева і доступна. Можна обирати курс і мову навчання. Мені викладають українською і російською. Хто готовий платити більше, буде слухати лекції англійською. Україна – європейська країна. Для нас європейський диплом має велике значення. Щоб вивчитися на лікаря у Китаї, треба неменше 8 тисяч доларів на рік".

Найбільшою популярністю у іноземців користується медицина. Дехто обирає інженерні та економічні спеціальності. Рідко йдуть освоювати філологію. Популярністю користується лише міжнародна журналістика.

"Можна було їхати вчитися у Москву, але там дуже багато скінхедів. Іноземним студентам не дуже раді, можуть побити".

Хлопець два роки жив у гуртожитку для іноземних студентів. Останні півроку орендує квартиру з двома друзями-китайцями.

"Жити зі своїми добре. Ми маємо спільні інтереси, готуємо разом улюблені китайські страви. У ваших супермаркетах можна купити багато продуктів, які використовуються у нашій кухні, але часто важко підібрати спеціальні спеції. Їх привозимо з дому. За три роки навчання у Пекін літав всього два рази. Батьки кладуть гроші мені на картку. Їздити додому частіше дуже невигідно, бо переліт дорогий", - говорить студент з Китаю.

 

Зараз ви читаєте новину «Китайці їдуть вчитися у Київ, бо тут вища освіта утричі дешевша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути