понеділок, 19 листопада 2012 21:04

Джокьякарту називають яванським Санкт-Петербургом
7

Фото: Фото: Марія Шайдрова

Місто Джокьякарта — культурна столиця острову Ява. Представники пострадянських країн називають це місто яванським Санкт-Петербургом. Воно відоме не тільки своїми храмами, палацами та батіком, але й з півдні виходить до океану, а на півночі  - до одного з найактивнішого в світі вулкану Мерапі.

Побувати в Джокьякарті мені довелося влітку цього року. Сюди я приїхала разом з друзями. Подруга з Латвії, яка проживала в приватному будинку разом зі студентами з Іраку, Африки та Америки, дозволила нам пожити чотири дні. Цього часу було достатньо для мандрівки по місту та за його межами.

Свою мандрівку по місту ми почали з головної вулиці Джокьякарти — Маліборо. Саме там знаходиться відомий ринок, де можна знайти відмінний батік, зроблений вручну. Батіком називають не тільки тканину, але й одежу, зроблену з цієї тканини: сумки, ранці тощо. В цьому місті завжди багато туристів, яких можуть обдурити крізь. Моя порада - ніколи в Азії не потрібно соромитись торгуватись. Просто вивчіть цифри по-індонезійськи та вперед. Знайте, що ціна, яку називає продавець автоматично в разів 7 більша за справжню вартість.

Тим Джокьякарта є цікавим містом, що по суті тут все дуже дешеве. Відчути смак місцевої кухні можна за 10 гривень, а таксі коштує не більше 27 гривень. Щодо транспорту, то замість звичних для Індонезії анкотів (бусів без дверей), тут по кругу їздять невеличкі японські автобуси, які зупиняються виключно на обладнаних зупинках. До речі, в цьому місті багато університетів, в яких вчаться іноземні студенти.

На ринку ми купили батік і традиційний яванський чай. Пройшовши далі, опинились навпроти султанського палацу "Кратон"(1757 рік). Палацом в нашій уяві його назвати важко. Але кожен ранок о дев'ятій там проходять традиційні вистави з інсценізаціями воєнних дій, танців та іншого видовища - півники в клітках. Трохи далі, за палацом "Кратоном",  знаходиться "Водяний замок" чи Таман Сарі. Цей комплекс був побудований у 1758 році для відпочинку султана. В середині замку є штучне озеро та башта, з якої він спостерігав за рабинями, які купалися. Але до нашого часу збереглися тільки частини комплексу. Зараз на території  палацу проходять вистави яванського балету.

Цікаво, що Джокьякарта — це автономне місто, яке, не зважаючи на демократичність Індонезії, має й досі монарха — султана.

Місто хоча й невеликим здається на карті, але там проживає 3 мільйони осіб (але ці дані не зафіксовані в офіційній статистиці, тому що 2 мільйони людей проживають  нелегально). Тому тут постійні затори мотоциклів.

Тисячу років тому Джокьякарта була центром стародавнього та квітучого королівства династії Сайлендів. І саме тоді побудували найбільший в світі буддистський храм Барабудур - близько VIII століття до нашої ери. Взагалі Джокьякарта має близько 10 храмів, а також монумент Тугу, голландський форт та просто незабутню атмосферу.

 

Зараз ви читаєте новину «Джокьякарту називають яванським Санкт-Петербургом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути