вівторок, 23 жовтня 2012 17:19

Ковзанка Медео знаходиться на висоті 2 км над рівнем моря
15

Ковзанку вдруге відкрили у 2003 році
Фото: Фото: Світлана Корженко
Ковзанка знаходиться на висоті 2000 метрів над рівнем моря

У Алмати краще їхати навесні або восени. Тоді середня температура становить близько 20 градусів тепла. Влітку сюди їхати не варто. За сонячної погоди спека сягає 30-40 градусів.

Віза для поїздки в Казахстан не потрібна. В аеропорту кожного туриста просять заповнити міграційну картку. У ній вказують тривалість перебування у Казахстані і мету поїздки. Якщо плануєте перебувати в Казахстані менше 5 днів, картку зберігайте до від'їзду. Якщо поїздка триваліша, її слід занести в міграційну поліцію.

Майже всі казахи в Алмати розуміють російську. Та якщо від'їхати за місто, порозумітися буде важче. Люди старшого віку говорять лише казахською, але молодь знає англійську.

Місцева валюта — тенге. В обмінних пунктах міняють долари, євро, рублів і юані. За один долар дають 140 тенге. Курс практично скрізь однаковий.

Таксі в Алмати не викликають. Достатньої стати біля дороги і підняти руку. Одразу хтось зупиниться. Проїзд в середньому коштує 300-400 тенге. Але про ціну слід домовлятися заздалегідь.

Усі водії в Алмати — екстремали. Вони постійно підрізують один одного, різко гальмують, їздять по зустрічній смузі і проїжджають на червоний колір світлофора. Водій може зупинити машину прямо посеред дороги. На сигнали і крики водіїв інших транспортних засобів тут ніхто не зважає.

Всім туристам радять відвідати Зелений базар. Він знаходиться в центрі міста, працює з 9 ранку до 20 вечора. Кажуть, тут продають лише якісні продукти. З продавцями треба торгуватися. Вони можуть знизити ціну на 100-200 тенге.

В центрі міста в парку імені 28 гвардійців-панфіловців знаходиться Вознесенський собор. Його побудували на початку 20-го століття із тянь-шанських ялин без жодного цвяха. Собор пережив землетрус 1910 року, коли було зруйноване майже все місто. На майданчик біля собору постійно злітаються голуби. Вони зовсім не бояться людей — просто з рук їдять крихти хліба.

За 15 кілометрів від центру Алмати знаходиться відома в усьому світі ковзанка Медео. Вона розташована на висоті 2000 метрів над рівнем моря. До ковзанки веде серпантинна дорога. Ковзанку почали будувати 1949 року, а відкрили її аж за 23 роки. Тут регулярно проходили чемпіонати світу з хокею і мотогонок на льоду. Після розпаду Радянського Союзу ковзанка не працювала. Її вдруге відкрили 2003 року після реконструкції. Ковзанка працює з жовтня по травень.

За кілька метрів від неї знаходиться канатна дорога на гору Чимбулак. Підйом займає 30 хвилин. Квиток в обидві сторони обійдеться у 2500 тенге. На вершині місцеві пропонують на джипах піднятися на пік Абая і Комсомолу, які постійно вкриті снігом. За це просять 3000 тенге.

 

Зараз ви читаєте новину «Ковзанка Медео знаходиться на висоті 2 км над рівнем моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути