субота, 09 вересня 2017 14:17

На кожному українцеві "висить" більше 45 тисяч гривень: як виріс держборг

На кожному українцеві "висить" більше 45 тисяч гривень: як виріс держборг
З точки зору виплат за зовнішніми боргами найнебезпечнішим буде 2019 рік segodnya.ua

Сукупний державний і гарантований державою борг України в липні виріс на 1,4%, або на 1,05 млрд доларів, повідомив Мінфін.

Загальна сума держборгу склала 76,06 млрд дол. У національній валюті державний борг також збільшився - на 0,69%, або на 13,45 млрд грн - до 1 трлн 971,15 млрд грн. Виходить, що кожен українець винен 46 596 гривень.

Експерти вважають, що номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися: до кінця цього року і в 2018 році переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках.

Борги держави бувають різні. Є прямий державний борг та гарантований державою, тобто отриманий різними суб'єктами економіки під держгарантії. Обидва цих борги можуть бути зовнішніми і внутрішніми.

Зростання в 2016 році обсягу державного і гарантованого державою боргу пов'язане з девальвацією національної валюти, забезпеченням фінансування дефіциту держбюджету, капіталізацією держбанків, в тому числі в зв'язку з переходом в державну власність ПриватБанку, і наданням кредиту Фонду гарантування вкладів фізосіб.

В останні роки держава дуже скупо роздає свої гарантії. Так, в 2016 році вони надані на суму 16,5 млрд грн. Основна частина - 13,5 млрд грн - потрібні були для отримання позики "Нафтогазом України" від МБРР. Гроші витратили на закупівлю газу. Решту коштів стали гарантіями кредитів, які отримали в вітчизняних держбанках деякі оборонні підприємства.

Загальні виплати Україною за державним боргом за рахунок держбюджету в 2017 році оцінюються в 240,897 млрд грн. За даними мінфінівської програми управління держборгом на 2017 рік, 30% (72,199 млрд грн) становлять виплати за зовнішнім боргом. Ці показники заплановані, виходячи з існуючих графіків платежів та прогнозних процентних ставок і курсів валют, хоча самі ставки і курси відсутні. Всі заплановані платежі в цьому році здійснюються.

За наступні чотири роки Україна повинна виплатити близько 20 млрд доларів за зовнішнім боргом. Головний розрахунок - на нові запозичення.

Але починаючи з 2018 року виплати за держборгом істотно виростуть. В цілому, за наступні чотири роки Україна повинна виплатити близько 20 млрд дол. за зовнішнім боргом. До цього діяв пільговий період за програмою МВФ, також відстрочку передбачали домовленості з кредиторами, досягнуті в рамках реструктуризації боргів.

За оцінками експертів, уряду необхідно набрати нових кредитів на суму від 22 до 30 млрд доларів в найближчі три роки.

МВФ стільки не дасть, максимум ще 2 - 3 млрд доларів, та й програма EFF закінчується в 2019 році. Ще пару мільярдів можна сподіватися отримати від інших міжнародних фінансових організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін планує реструктуризувати 229 млрд гривень держборга

В кінці серпня рейтингове агентство Moody's підвищило рейтинги України в іноземній і національній валюті на один щабель - до "Caa2" з "Caa3", прогноз за рейтингами - "позитивний". На думку Moody's, нинішній уряд країни сповнений рішучості просуватися вперед в питаннях реформування, "хоча стикається зі значними перешкодами з впливових кіл, зокрема в зв'язку з земельною реформою і приватизацією". Поліпшення зовнішньої позиції України експерти пов'язують також зі значними виплатами з боку міжнародних фінансових інститутів.

Востаннє Україна розміщувала єврооблігації на ринкових умовах в 2013 році: було продано 10-річні доларові єврооблігації на 1,25 млрд дол. з прибутковістю 7,5% річних. Потім в 2015 році була проведена реструктуризація кількох випусків євробондів на загальну суму 15 млрд дол., втрати інвесторів в ході обміну склали близько 20%.

Нацбанк України раніше говорив, що чекає розміщення урядом в 2018 році єврооблігацій на загальну суму 2 млрд дол.

2019 рік - найбільш складний. Цього року закінчиться програма з МВФ. В цьому ж році в Україні відбудуться президентські і парламентські вибори. Очікуються найбільші виплати за зовнішнім боргом (не менше 5,3 млрд дол.). Виходить, що в 2019 році зустрінуться два максимуми: передвиборчий популізм і виплати за зовнішнім боргом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Валовий внутрішній продукт України щороку має зростати на 10–15 відсотків. Це реально"

Більше $18 млрд золотовалютних резервів нарахували станом на 1 вересня у Національному банку України.

Зараз ви читаєте новину «На кожному українцеві "висить" більше 45 тисяч гривень: як виріс держборг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути