вівторок, 05 вересня 2017 18:17

У Нацбанку сказали, скільки мають золотовалютних резервів

У Нацбанку сказали, скільки мають золотовалютних резервів
Більше $18 млрд золотовалютних резервів нарахували станом на 1 вересня. Фото: zn.ua

Більше $18 млрд золотовалютних резервів нарахували станом на 1 вересня у Національному банку України.

Останній раз обсяг резервів перевищував цю позначку на початку 2014 року, повідомляє прес-служба установи.

У порівнянні з початком року, обсяг резервів збільшився на 16%. Зокрема, за підсумками серпня резерви зросли на $240 млн, або на 1,3%.

Як відзначили в НБУ, в серпні на зміну обсягів резервів вплинули такі чинники: надходження на користь уряду в сумі $351,5 млн від розміщення облігацій внутрішньої державної позики, деномінованих у валюті; валютні інтервенції Нацбанку на міжбанківському ринку, за підсумками яких чиста купівля валюти склала $234 млн; платежі уряду і Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду в сумі $448,7 млн. Також в графу витрат України увійшли платежі уряду з обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) на суму $50,1 млн, з яких $12,3 млн – з метою обслуговування та погашення ОВДП, деномінованих у валюті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна виплатила частину боргу по кредитах МВФ

"Станом на 1 вересня обсяг міжнародних резервів покриває 3,6 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку", – підкреслили в НБУ.

За результатами липня Україна трохи скоротила резерви - в зв'язку з виплатами МВФ. З наступного року Україна також почне погашати борги, відстрочку на виплату яких отримала в 2015 року в рамках реструктуризації.

За 2016 рік міжнародні резерви України зросли на $2,2 млрд, або на 17%. У той же час обсяг міжнародних резервів на кінець 2016 року виявився нижчим за офіційний прогноз НБУ.
Прогноз тоді ґрунтувався на припущенні про успішне завершення третього перегляду програми EFF в 2016 році. З цим базовим сценарієм НБУ очікував, що четвертий транш від МВФ на суму $1,3 млрд надійде до кінця минулого року. В цьому випадку, а також у разі надходження 600 млн євро від ЄК до кінця року, на кінець 2016 року міжнародні резерви повинні були зрости до 17,5 млрд. А вийшло, що фактичний обсяг резервів виявився на $2 млрд менший за прогнозований.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку сказали, скільки мають золотовалютних резервів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути