пʼятниця, 02 листопада 2012 10:57

МВФ хоче обговорити умови кредиту вже з новим урядом України

МВФ хоче обговорити умови кредиту вже з новим урядом України
Влада України зацікавлена відновити фінансову співпрацю з МВФ. Фото: tsn.ua

Влада України висловила зацікавленість у відновлення програми фінансової співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Однак конкретні умови і способи такого відновлення ще не обговорювалися. Про це повідомив директор департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Геррі Райс.

"Зрозуміло, що в Україні тільки що були вибори, тому ми розраховуємо на взаємодію з новим урядом", - сказав він на традиційному брифінгу у Вашингтоні пізно ввечері в четвер.

Нагадаємо, в Україні з 26 жовтня по 2 листопада працює технічна місія МВФ, яка обговорює урядові програми реформування фінансового сектору, в тому числі заходи, які вживає влада для вирішення проблеми необслуговуваних позик. Серед дискутованих питань також заходи щодо створення більш сприятливих умов для банківського кредитування і пріоритетних напрямків реформ на 2013 рік.

У кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад $15 млрд). За даними Нацбанку, країна змогла отримати два транші на загальну суму $3,4 млрд.

З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів з Росією. Чинна програма stand by завершується в кінці 2012 року.

Українська влада вважає за доцільне продовження чинної програми з МВФ і розраховує добитися цього в кінці поточного - початку наступного року. Міжнародне рейтингове агентство Fitch на початку листопада зазначило, що потреби України в зовнішньому фінансуванні в 2013 році зростуть, в тому числі для сплати МВФ $6 млрд. Такий рівень, вважає Fitch, ймовірно, перевищує можливості уряду по зовнішніх запозиченнях, і буде потрібне часткове рефінансування з боку МВФ. Без такого фінансування існує ризик подальшого скорочення міжнародних резервів і неорганізованого знецінення гривні, що може привести до пониження рейтингів країни.

Парламентські вибори в Україні пройшли 28 жовтня, їх остаточні результати ще не оголошені, проте, за попередніми даними, правляча Партія регіонів зможе сформувати більшість за рахунок коаліції з Компартією або мажоритарними депутатами-самовисуванцями.

Відмова в 2010 році від змін до Конституції, що давали Верховній Раді повноваження щодо формування уряду, не передбачає автоматичної зміни Кабінету міністрів після парламентських виборів, однак аналітики очікують найближчим часом змін у складі уряду.

Зараз ви читаєте новину «МВФ хоче обговорити умови кредиту вже з новим урядом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути