вівторок, 30 жовтня 2012 10:21

МВФ не захотів давати Білорусі гроші

МВФ не захотів давати Білорусі гроші
Керівник місії МВФ Девід Хофман зустрівся з головою Радміну Білорусі Михайлом Мясниковичем. Фото: belta.by

Міжнародний валютний фонд (МВФ) розгляне заявку офіційного Мінська на кредитування тільки після того, як переконається у готовності Білорусі піти шляхом глибоких ліберальних перетворень.

Про це 29 жовтня заявив журналістам керівник місії МВФ Девід Хофман за підсумками переговорів з головою Радміну Білорусі Михайлом Мясниковичем.

Під час зустрічі глава місії експертів відреагував на заяву Мясникович про те, що офіційний Мінськ як і раніше розраховує на нову програму кредитної допомоги з боку Міжнародного валютного фонду. За словами Хофмана, перспективи нової програми співпраці між МВФ і Білоруссю можна обговорювати і далі, однак в нині влада республіки не створили умов для того, щоб керівництво фонду схвалило виділення республіці нових кредитів у рамках нової програми співпраці.

Для того, щоб заявка офіційного Мінська могла розглядатися з перспективою позитивного рішення, владі Білорусі слід продемонструвати узгоджений план глибоких структурних реформ. Поки цього плану, узгодженого на найвищому рівні керівництва республіки (тобто на рівні Олександра Лукашенка) не буде - не буде і розгляду білоруської заявки на кредитування. Хофман зазначив також, що під час переговорів про нову програму stand-by не обговорюється конкретна сума, фонд орієнтується на заяву офіційного Мінська, зроблене в травні 2011 року.

За словами Хофмана, МВФ поки не може розглянути білоруську заявку на кредитування, однак не стане заперечувати проти розміщення Білоруссю євробондів.

"Це дозволило б отримати додаткове зовнішнє фінансування", - сказав Хофман, зазначивши при цьому, що керівництву республіки слід відстежувати стан свого зовнішнього боргу.

Глава місії МВФ констатував негативні наслідки для білоруських підприємств від вступу Росії до Світової організації торгівлі, наростаючий відтік кваліфікованої робочої сили з Білорусі, проблеми з приватизацією держвласності та ін. Хофман зазначив, що владі Білорусі слід скоротити держрегулювання ціноутворення, скоротити фінансування держпрограм, що дозволить заощадити обмежені ресурси, а фінансування найбільш перспективних проектів і підприємств повинні здійснювати комбанки. Крім того, вважає представник МВФ, офіційному Мінську слід гарантувати права приватної власності, розробити стратегію реструктуризації та приватизації, реалізувати механізми адресної соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення. Представник фонду назвав нереалістичною реалізацію затверджених керівництвом республіки планів щодо зростання ВВП в 2012 і 2013 роки (5-5,5% і 8,5% відповідно).

Зараз ви читаєте новину «МВФ не захотів давати Білорусі гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути