Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2011 14:24

Московський патріархат попросив у Януковича право юридичної особи

Московський патріархат попросив у Януковича право юридичної особи

Предстоятель УПЦ (МП) Володимир під час доповіді на зустрічі президента України з главами християнських конфесій попросив Віктора Януковича надати його Церкві право юридичної особи.

"Українська православна церква вже багато років просить надати їй право юридичної особи. Це б сприяло розвитку церковної інфраструктури, її організаційної єдності і надало б можливість, у тому числі, кращої координації соціального, благодійного і просвітницького служіння Церкви. При цьому ми просимо статус юридичної особи для себе, для Української православної церкви, і залишаємо за іншими релігійними організаціями право такого права не купувати, якщо це суперечить їхнім внутрішнім настановам або традиціям", - сказав Володимир.

Нагадаємо, що сьогодні статусом юридичних осіб користуються окремі церковні громади, які, як правило, орендують приміщення храмів у державних органів.

Керівник Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський висловив думку, що такий статус дозволить Церквам приватизувати храми. У цьому разі, за його словами, навіть при зміні конфесійної приналежності громади, сама будівля храму залишиться у власника.

"Зараз, правда, виникла інша цікава тенденція. В очікуванні права на юридичний статус церква почала тиснути на громади, щоб ті передавали права на храми єпархіальним управлінням (які також мають статус юридичних осіб). Це б також не дозволило громаді перейти в іншу конфесію зі своїм храмом. Це викликало локальні протести. Зокрема, призвело до переходу деяких парафій в Одеській області з УПЦ (МП) в УПЦ (КП)", - розповів Антошевський.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат попросив у Януковича право юридичної особи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути