пʼятниця, 11 грудня 2020 18:10

Мінюст роз'яснив, як отримати компенсацію за зруйноване бойовиками житло

Мінюст роз'яснив, як отримати компенсацію за зруйноване бойовиками житло
Така компенсація є одноразовою, а її розмір – не більше 300 тис грн. Фото: pexels.com

Жителі Донбасу, чиє житло було знищене внаслідок бойових дій, можуть отримати компенсацію від держави.

Згідно з постановою №767, грошова компенсація надається постраждалим, які є власниками житла на контрольованих Україною територіях, зруйнованого внаслідок агресії РФ після 14 квітня 2014 року, розповідає Міністерство юстиції у Facebook.

Така компенсація є одноразовою, а її розмір – не більше ніж 300 тис. грн за 1 об'єкт зруйнованого житла.

Постраждалим особам, які мають намір отримати компенсацію, спочатку необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування та надати такі документи:

- заяву про проведення обстеження зруйнованого житла;

- копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

- копію документа з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків, крім іноземців та осіб без громадянства;

- нотаріально завірені копії документів, що підтверджують наявність права власності у постраждалого на житло на момент подання заяви про проведення обстеження житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, хто і як може отримати виплати під час карантину

Постраждалий отримає повідомлення щодо рішення та дати проведення обстеження житла протягом 5 календарних днів з моменту надходження заяви. Обстеження здійснюється у строк не більше 30 календарних днів з моменту ухвалення рішення.

Протягом 3 робочих днів з моменту перевірки заявник отримує від органу місцевого самоврядування акт обстеження житла та довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

Далі потрібно зареєструвати припинення права власності на зруйноване житло. Для цього слід звернутися у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та подати акт обстеження житла та документ, що посвідчує право власності на об'єкт нерухомого майна.

Після цього треба надати до органу місцевого самоврядування за місцем розташування зруйнованого житла:

- заяву про виплату грошової компенсації;

- копію довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації;

- копію акту обстеження житла;

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло у зв'язку з його знищенням.

Протягом 3 робочих днів з дати ухвалення рішення постраждалому надсилається відповідна інформація. У разі ухвалення рішення щодо надання компенсації гроші надійдуть на банківський рахунок постраждалого.

Відмовити у компенсації можуть у разі подання документів, що містять недостовірну інформацію чи реєстрація постраждалим права власності на житло після моменту його руйнації. Також допомога не надається постраждалим, яким раніше було виплачено грошову компенсацію.

Оформити заявку на одноразову фінансову допомогу розміром 8 тис. грн можна буде через додаток або сайт "Дія" з 14 грудня. Гроші отримають наймані працівники та фізособи-підприємці, якщо їхня сфера діяльності підпадає під зупинку роботи через карантинні заходи.

Зараз ви читаєте новину «Мінюст роз'яснив, як отримати компенсацію за зруйноване бойовиками житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути