Мінізавод із виготовлення молочної продукції вигідно відкривати на території ферми. У цьому впевнений 35-річний бухгалтер Сергій Довгий. Він спеціально створив бізнес-план. Порахував, що для створення ферми з мінізаводом виробництва елітних сирів, йогуртів, кефірів та сметани треба 2 мільйони гривень.
"Прорахувався трохи, бо думав повернути капітал за 5 років. А це сталося за два роки. Треба лиш мати здорові нерви і терпіння, аби дочекатися реальний дохід. Тваринництвом вигідно займатися. Зауважу, що неможливо скласти бізнес-план на наступний рік. Ніхто не передбачить скільки коштує зерно чи паливо. От соя була по 5 тисяч за тонну, а тепер 2,500. Уже є збитки. Більшу частину прибутків витрачається на податки, світло, паливо, зарплату працівникам" — каже фермер.
За два мільйони Довгий побудував у селі Мухівцях Немирівського району корівники, доїльний та пологовий зал, водокачку, млин, силосні ями, встановив німецькі доїльні апарати "Вестфалія" вартістю 50 тис. євро.
Щоб утримувати ферму, орендував 50 га землі. На ферму завіз 10 дійних корів породи чорний голштин. За кожну віддав по 20 тисяч гривень.
"На роботу взяв двох доярок. Працюють потижнево. Мають щомісяця по 2200 гривень. Найняв ветлікаря та технолога. Без них не можна обійтися. Загалом працює 22 людини в господарстві. Намагаємося брати сімейних. Вони краще працюють", - пояснює Довгий.
Аби знайти хороший ринок збуту, фермер знайомився на виставках та презентаціях із директорами крупних фірм та супермаркетів.
"Найбільше нас зацікавив супермаркет елітних продуктів. Там дорожче. Менеджери торгових мереж зацікавлені в делікатесних товарах. Пропонують платити навіть за те, щоб наш продукт був тільки на їхніх прилавках. З реалізованого беруть собі 30 % від ціни. У Немирові свої ціни, а в Києві суттєво вищі, десь на 60 %. Наша продукція ексклюзивна, вона не продається всюди. Люди готові платити більше, але продукти мають бути якісні. 80 % споживачів молочної продукції - це діти. Попит є", — каже чоловік.
Фермер не радить економити на новому обладнанні та сучасних приміщеннях. Від них залежить розвиток бізнесу.
Коментарі
3