четвер, 19 липня 2012 17:20

Сільгосппідприємства уперше обігнали одноосібників у здачі молока

Сільгосппідприємства уперше обігнали одноосібників у здачі молока
Тарас Гагалюк: населенню важко конкурувати із сільськогосподарськими підприємствами. Фото: glavcom.ua

За результатами 1-го півріччя 2012 року сільськогосподарські підприємства вперше за останні 6 років випередили господарства населення за обсягами зданого на переробку молока.

Про це свідчать дані Держстату.

На переробку від сільськогосподарських підприємств надійшло 1146,2 тис. тонн молока, що на 15,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. А від господарств населення - всього 992 тис. тонн або на 6,3% менше, ніж у першому півріччі 2011 року. Такі тенденції свідчать про серйозні структурні зміни, що надалі визначатимуть стан українського ринку молока, вважає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Основним чинником, що зумовив 15-відсоткове збільшення виробництва молока у сільгосппідприємствах, стали значні інвестиції у спорудження молочних комплексів та модернізацію молочних ферм, які були здійснені в останні 3-4 роки, - зазначає фахівець. - Це призвело до збільшення надходжень на переробку саме від цієї групи виробників. Таким чином, вперше після початку світової фінансової кризи їм вдалося наростити загальні обсяги виробництва молока".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит бюджету України зросте вдвічі, а ВВП уповільниться - Світовий банк

На думку Гагалюка, у найближчій перспективі можливе підвищення конкурентоспроможності вітчизняної молочної продукції на світових ринках.

"Сільськогосподарські підприємства виробляють молоко високої якості, продукція переробки якого могла б допомогти диверсифікувати експортні ринки, включаючи реалізацію на ринках країн ЄС, - упевнений експерт. - З іншого боку, ціна молочних продуктів для українських споживачів не знижується темпами, які відповідали б темпам зростання виробництва. У порівнянні з першим півріччям 2011 року ціни закупівлі молока у сільськогосподарських підприємств знизилися всього на 3%. Природно, що не слід очікувати серйозного зниження цін і в роздрібній торгівлі".

Водночас фахівець зазначив, що тенденція до заміщення господарств населення сільгосппідприємствами ставить нові вимоги до організації галузі з урахуванням інтересів домогосподарств.

"Без участі в кооперативах господарствам населенню надалі буде важко конкурувати по кількості та якості сировини із сільськогосподарськими підприємствами. Для підтримки створення кооперативів потрібне прийняття законодавчих змін і ми сподіваємось, що найближчим часом ця проблема буде вирішена", - сказав Гагалюк.

Зараз ви читаєте новину «Сільгосппідприємства уперше обігнали одноосібників у здачі молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути