пʼятниця, 27 вересня 2013 15:55

Міліціонерам заборонять штрафувати торгівців: Позитиви і негативи нововведення

Міліція перестане штрафувати на ринках торгівців. Відповідний законопроект схвалив Кабінет міністрів.

Документ забороняє працівникам міліції перевіряти підприємців і складати протоколи про адміністративні правопорушення.

"159 статтю міліціонери нерідко використовували для залякування продавців, - каже столичний юрист Вадим Потопальський. - Вони нерідко без причини організовували обшук, перевірку документів. Це, перш за все, психологічні прийоми. Тоді людина ніяковіє і дає хабар, аби тільки все швиденько зам'яти".

Автор: Фото: Володимир Мукан
 

У більшості випадків торговці, щоб відбити витрачені на хабар гроші, змушені обважувати покупців, дурити їх.

"Я знаю, що на Одеському Привозі, наприклад, поки не "поділишся" із міліцією, місця не отримаєш. Тому там і продають переважно перекупники. А в селян, що виростили врожай і привезли його продати, немає коштів платити ще й правоохоронцям. Тому думаю, що цей законопроект вже давно на часі. Думаю, новий контролюючий орган, що слідкуватиме за документами торговців, теж може повторити долю міліціонерів. У цьому випадку треба міняти сам принцип контролю", - зазначив Потопальський.

Співробітники міліції організовують на ринках свій бізнес - ставлять продавців, що торгують конфіскованою продукцією. Більшу частину виручки забирають собі, каже голова київської міської організації Вільна профспілка підприємців Леонід Тонковид.

Автор: Фото: Володимир Мукан
 

"У них навіть документів ніяких немає, не говорячи про сплату податків і дотримання всіх вимог. Але їх ніхто не зачіпає, бо працюють під "дахом" правоохоронців. Такі продавці через менші витрати знижуть ціни на свої товари і покупці до порядних підприємців ходять менше", - розповів Толковид.

Право на перевірку та складення протоколів правопорушення матимуть лише посадові особи від виконавчих комітетів селищних і міських рад.

"Цей законопроект обговорюють вже протягом року, але ніяк не приймуть. Якщо в ньому чітко вкажуть повноваження контролюючих органів, то підприємцям стане легше працювати. Якщо ж ні, то одних хабарників змінять інші. Думаю, що Верховна Рада цьогоріч прийме законопроект. Однією з причин є наближення президентських виборів, а на ринках працює значна частина потенційних виборців", - пояснив Толковид.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонерам заборонять штрафувати торгівців: Позитиви і негативи нововведення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути