вівторок, 26 липня 2022 16:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Малюська розповів про проблеми з конфіскацією російських активів

Малюська розповів про проблеми з конфіскацією російських активів
Міністр юстиції Денис Малюська каже, що у світі виникають проблеми з вилученням російських активів. Фото: "Українська правда"

В Україні та світі правоохоронці виявляють та заморожують російські активи.

Проблеми виникають на етапі вилучення активів у власників, каже міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю "РБК-Україна".

Пошук російських активів координує група Freeze and Seize. Туди входять представники від Єврокомісії та різних країн. Держави оперативно шукають, блокують і реагують на запити України.

"Що стосується наступного кроку після блокування активів – їх вилучення у власників, тут принципово інша історія, тому що юридичних інструментів такого вилучення практично не існує. Лише якщо це злочин, що передбачає покарання у вигляді конфіскації. Тоді європейцям чи американцям усе зрозуміло. Якщо ж мова йде про вилучення поза вироком – вони ще з таким ніколи не зустрічалися. Вони розуміють, що це треба робити, однак механізмів для цього в більшості випадків не існує", – розповів Малюська.

Україна просуває створення механізмів для конфіскації російських активів за кордоном. Процес триває "з різною швидкістю та успішністю".

"Є закон, який прийняла Канада нещодавно щодо направлення на гуманітарні цілі коштів, які будуть отримані внаслідок вилучення майна. Вони можуть піти й Україні. Інші країни або ж обрали вичікувальну позицію, або на ранніх стадіях законопроектної роботи", – сказав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада дозволила конфіскацію майна росіян і білорусів

В Україні юристи сфокусувалися на найперспективнішому механізмі, який може дати швидкий результат. Це вилучення російських золотовалютних резервів. Такий механізм можна впровадити за 7-8 місяці. І це принесе сотні мільярдів доларів США.

"Це найцікавіша історія з точки зору і суми, і швидкості. Однак, знову ж таки, потрібне погодження західних партнерів на інноваційні механізми, які ми їм пропонуємо", – сказав міністр.

Механізм вилучення активів важко впровадити й тому, що на кону дуже велика сума.

"На кону шалені наслідки, бо якщо це застосували б до Росії, то це може бути застосовано і до інших країн, що тягне за собою дуже неоднозначні геополітичні наслідки для багатьох країн світу і для багатьох регіонів. Тому цей процес є повільнішим, ніж ми того хотіли б", – повідомив Малюська.

В Україні процес конфіскації російських активів не простий, але він триває.

"І тут є кілька ключових факторів, які потрібно брати до уваги. Перший фактор – ці кошти чи активи неспівмірні з тим, що є на Заході. До того ж активи росіян, які є в Україні – це радше не про гроші, це про нерухомість чи бізнес. І в умовах війни цей бізнес чи нерухомість не буде коштувати багато. Тобто це не про термінову, негайну підтримку економіки держави, як це може бути з золотовалютними резервами в доларах, євро чи фунтах, які знаходяться на банківських рахунках за кордоном. Тому ця історія набагато більш довгограюча", – зазначив він.

Україна має чотири варіанти конфіскації російських активів. Через суд і шляхом конфіскації у зв'язку з воєнним станом.

Конфіскацію за рішенням суду використали проти активів нардепа Віктора Медведчука. На його майно наклали арешт у рамках кримінального провадження. Його передали в управління Агентства з розшуку та управління активами. Мережу АЗС Glusco передали в управління одній із компаній НАК "Нафтогаз"

Зараз ви читаєте новину «Малюська розповів про проблеми з конфіскацією російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути