середа, 07 березня 2012 14:45

Люди з'їдають свої гроші швидше, ніж інфляція

Люди з'їдають свої гроші швидше, ніж інфляція

Рівень фінансової грамотності українців дорівнює нулю. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів львівський фінансовий консультант та автор блогу "Все про гроші" Руслан Юрків, 31 рік. Торік він заробив 180 тисяч гривень. Половину цієї суми — дохід від консультацій. Решта - дохід від бізнесу та прибутки від депозитів.

Люди знають лише один тип прибутку — зарплату, - каже Юрків. - Але зовсім не враховують , що можна користуватись депозитами, страховими програмами, вкладати гроші в нерухомість та золото. Два роки тому до мене звернулась молода сім'я. Вони обоє працювали та мали невеликий автопрокат, заробляли близько 4 тисяч гривень. На кінець місяця лишались без грошей. Ми зробили облік їхніх доходів і витрат, виявилось сім'я забагато грошей витрачає на пальне для автомобіля та розваги", - каже він. Після перегляду витрат сім'я почала скуповуватись лише в великих супермаркетах раз на тиждень, на машині їздити лише за потреби, привчили друзів дарувати не подарунки, а гроші. За місяць вдалось зекономити 1200 гривень. Відкрили рахунок у страховій компанії на імя дитини. Щомісяця його поповнюють. До 18-річчя назбирають близько ста тисяч гривень", - продовжує він.

Якщо дитина тільки народилась треба відкладати по 200 гривень. Якщо вже виповнилось 3 роки - по 500, а шестирічним - по 600 гривень на місяць."

Півроку ведіть облік доходів і витрат. Це допоможе зрозуміти, куди йдуть гроші, та почати економити. Введіть в звичку записувати щодня всі витрати. Спочатку треба вести облік всіх витрат, розділивши листок на графи. В одній давати обов'язкові витрати, те, без чого можна обійтись, записувати абсолютно всі витрати протягом місяця.

Я й сам так робив, потім помітив, що графа з необов'язковими витратами займає 20-30 відсотків усіх моїх витрат. Такий облік навчить вас звертати уваги на дрібнички. Наприклад, якщо ви кожен день ходите обідати в кафе за 30 гривень, а можна поряд знайти кафе за 15-20 гривень, скористаєтесь дешевшим. В місяць тільки на цьому можна зекономити 200 гривень.

Складіть сімейний бюджет. В нього впишіть всі витрати, бо ж не можна відійти від сплати комунальних послуг, туди ж додати щомісячні витрати на проїзд. Внесіть у бюджет дні народження друзів, родичів, знайомих. Плануйте які суми будете дарувати. Відпустку теж плануйте. Простіше відкладати по тисячі гривень щомісяця, ніж взяти дві останні зарплати, позичити частину грошей і поїхати на відпочинок. Подарунки до Миколая, Новорічних та різдвяних свят теж робіть заздалегідь. Індивідуальні витрати на розваги теж треба врахувати.

Треба зробити все, щоб ви керували грошима, а не гроші вами. Постійно навчайтеся, щоб знати все про гроші: читайте блоги фінансових консультантів, цікавтеся курсами гривні та валюти. Якщо постійно вчитись, поступово заробітки зростатимуть. Наприклад, 5 років тому я не мав бізнесу в інтернеті, користувався інтернетом як звичайний користувач. На сьогоднішній день я маю два інтернет-проекти, які використовую для залучення клієнтів".

83 гривні 33 копійки - мінімальна сума для відкриття інвестиційної програми в страховій компанії. Мінімальний внесок — тисяча гривень на рік. Я сам цим користуюся, відкладаю гроші на навчання дитини, вже назбирав 48 тисяч гривень. Є депозити, які можна відкривати із 100 гривень.

Якщо тільки почали відкладати краще це робити в гривнях. Якщо постійно переводити гроші в валюту і з валюти в гривні, втрачатимете на різниці курсів. Навіть вкладаючи невеличкі суми, все рівно покриваєте інфляцію. Відсотки по депозитах трохи вищі, ніж інфляція. Проблема в тому, що люди з'їдають свої гроші швидше, ніж інфляція. Замість того, щоб зберігати гроші, купують непотрібні речі. Але ж коли прийде час вчити дитину ми ж їй не скажемо, що ось у мене п'ять телевізорів чи три автомобілі.

Більше інформації на сайті http://vseprogroshi.com.ua/

Зараз ви читаєте новину «Люди з'їдають свої гроші швидше, ніж інфляція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути