вівторок, 29 квітня 2014 14:27

Лотерейний оператор МСЛ боротиметься з ігровими автоматами
2

Прийняття Закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні" в 2009 році встановило тотальну заборону на нього та участь в азартних іграх лише на папері. Проблему не вирішили - весь гральний бізнес залишився в тіні поза будь-яким контролем держави. Натомість доступ до нього для населення та його шкідливий вплив не зменшився. Найголовніше, держава втратила будь-які надходження до бюджету від здійснення цієї діяльності. До недоотриманих грошей додались неконтрольоване зростанн я корупції і зростання кількості тіньових гральних закладів. 

Цивілізований гральний бізнес не вигідний нелегальним операторам і корупціонерам, але він потрібен суспільству для захисту неповнолітніх і тих, хто патологічно залежить від своєї пристрасті. Здавалось гральний бізнес — це непереможна гідра, в якої замість однієї відрубаної голови виростають дві. Але нещодавно державний лотерейний оператор МСЛ зміг піти наперекір тіньовому гральному бізнесу й захистити молодь від ігроманії. Компанія оголосила про початок продажу нових видів миттєвих лотерей "Мить успіху" на нових лотерейних терміналах самообслуговування. Перший лотерейний білет продали 28 лютого. Нині відкрили 11 точок продажу в обласних центрах Сумах, Луцьку, Миколаєві, Хмельницьку, Донецьку й Києві. Планують відкрити ще десять відділень.

"Лотерейні ігри на терміналах самообслуговування — стали альтернативою для найбільш азартних гравців. Окрім того, мають суттєво поповнити державний бюджет. Організацію й проведення розіграшів контролює МСЛ, а самого оператора контролює держава", - говорить Євген Власенко, гендиректор МСЛ.

З його слів, весь процес гри замкнутий центральною системою лотерейного оператора МСЛ — від купівлі лотерейного білета, відправлення заздалегідь згенерованого білета на екран терміналу, і закінчуючи виплатою виграшу. Всі ці процеси моніторить Держказначейство в режимі он-лайн.

Лотерейні термінали самообслуговування не викликають ігрової залежності

Гравці лотереї "Мить успіху" захищені від виникнення ігрової залежності і незапланованих на гру витрат. Адже у лотерейному терміналі самообслуговування немає купюроприймачів, гравець не може самостійно вносити гроші для продовження гри. Всі операції здійснюються продавцем-консультантом, який оцінює поведінку гравця. Він має право обмежити гравця або й узагалі відмовити йому і не дати можливість продовжити гру. Осіб, яким ще не виповнилось 18-ти років до гри не допустять.

"Тема азартного бізнесу для будь-якої держави є хворобливою. Досі на вулицях міст залишаються зали ігрових автоматів. Це свідчить про те, що бізнес просто пішов у тінь. Відповідно, гравець незахищений, бо офіційно робити це немає кому. Та й держава не отримує жодної копійки з цього бізнесу. Реальної легальної альтернативи цьому немає. То ж і виходить, що гравець, який хоче відчути азарт, має для цього гроші, може зв'язатись лише з нелегалами. З часом ця гра робить людину залежною, - зауважує Данило Гетманцев, почесний президент юридичної компанії Jurimex, експерт в сфері правового регулювання лотерейного бізнесу. - Граючи на лотерейних терміналах самообслуговування гравець не втрачає контроль над собою. Таким чином він у безпеці. До того ж грає легально, ділиться своїми грошима з державою і суспільством. Згідно законодавства, кошти отримані у вигляді податків і зборів від проведення лотерейної діяльності перераховуються на розвиток спорту й на лікування дітей, хворих на рак."

Практику використання лотерейних терміналів самообслуговування використовує дуже багато європейських країн, які в своєму економічному розвитку пішли далі України: Італія, Греція, Португалія.

Принцип роботи лотерейних терміналів самообслуговування

Різниця між звичайним лотерейним білетом і терміналом самообслуговування лише в тому, що на терміналі самообслуговування для того, щоб дізнатися результат, потрібно натиснути кнопку, а в типографному білеті — стерти захисне поле. На лотерейному терміналі зображено стандартний лотерейний білет. При відкритті білета клієнт бачить виграш, може подивитись результат і в режимі інтерактивної анімації, натиснувши відповідну кнопку. 

"Гравець витягає щасливий лотерейний білет. Його результат бачить на екрані терміналу. Якщо головний приз у серії вже розіграний, то виграти його вдруге в рамках серії не можливо", - пояснив технічний директор ТОВ "МСЛ" Володимир Мілевський.

Ігри на лотерейних терміналах самообслуговування розробляли у відповідності до європейських стандартів, прийнятих Європейською асоціацією лотерей. Обладнання і програмне забезпечення пройшло сертифікацію й експертизу.

Зовнішній вигляд точок розповсюдження оформлений відповідно до формату звичайних магазинів. 

"Людина не зможе безперервно вкладати гроші в гру, адже у термінала немає купюроприймача, тому гравцю необхідно звернутися до продавця. Переміщення гравця від лотерейного терміналу до столу, за яким стоїть продавець, достатньо, щоб відволіктися від гри, повернути контроль над собою. Всі продавці пройшли відповідний інструктаж і у випадку виявлення у гравця симптомів ігрової залежності продавець відмовляє гравцю у можливості гри на лотерейному терміналі. На кожній точці продажу розміщено інформацію про реабілітаційні центри для залежних від гри. Також гравці захищені від незапланованих та надмірних витрат на гру. Автоматизована система контролю за кожним терміналом дозволяє відслідковувати аномальну активність гри. В такому випадку лотерейний оператор відключить термінал до з'ясування обставин. Весь процес абсолютно прозорий, будь-яку інформацію, в тому числі по перевірці результатів гри можна отримати в МСЛ ", - стверджує Вікторія Цомая, Директор з маркетингу компанії МСЛ.

Безпека лотерейних терміналів

Лотерейні термінали сертифіковані й пройшли експертизу в органах внутрішніх справ. Кожен термінал пронумеровано, опломбовано і закріплено за певною точкою розповсюдження. Перелік терміналів і точок продажів вказується на сайті оператора. А завдяки онлайн-моніторингу, будь-який лотерейний термінал може дистанційно відключитись оператором до з'ясування обставин.

Чесна лотерея — користь для держави

За останні 5 років компанія МСЛ виплатила українцям 4 млрд 200 млн грн виграшів. А також 885 млн грн податків, з яких майже 300 млн минулого року.

"Ми фінансуємо спортивне товариство "Динамо", ветеранів спорту та багато інших спортивних організацій. У нас зараз дуже серйозний інвестиційний проект будівництва палацу зимових видів спорту в Богуславі Київської області. Гроші, які компанія заробляє — повертає суспільству", - повідомив Євген Власенко

Найближчим часом компанія МСЛ збирається відкрити ще десять точок продажів з лотерейними терміналами самообслуговування.

Зараз ви читаєте новину «Лотерейний оператор МСЛ боротиметься з ігровими автоматами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути