четвер, 12 березня 2015 15:00

Генпрокуратура відібрала у росіян Запорізький алюмінієвий комбінат

Генпрокуратура відібрала у росіян Запорізький алюмінієвий комбінат

Верховний суд України 11 березня підтвердив законність вимог Генеральної прокуратури про повернення державі 68,01% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату, які з 2006 року належали кіпрській компанії Velbay Holdings Ltd.

"Вища судова інстанція поставила крапку в багаторічній суперечці про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" вартістю за договором понад 380 млн грн та повернення їх у власність держави", - наголошується в повідомленні прес-служби прокуратури.

Підставою для пред'явлення Генпрокуратурою позову стало невиконання інвестиційних зобов'язань компанією Velbay Holdings перед державою щодо погашення заборгованості заводу в 75 млн дол. за кредитним договором з Державним експортно-імпортним банком України.

При цьому в повідомленні наголошується, що обґрунтованість вимог прокурора підтвердили суди апеляційної та касаційної інстанцій.

Нагадаємо, що за невиконання російською компанією РУСАЛ інвестиційних зобов'язань Господарський суд Києва 22 березня 2012 року вирішив повернути у власність України 68% акцій ЗАлКу, які належали компанії. Таке ж рішення прийняв Київський апеляційний господарський суд. Однак РУСАЛ оскаржив його в касаційному порядку.

У жовтні 2014 року Вищий господарський суд України повернув у державну власність 68,01% акцій комбінату.

"Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію з потужністю 100 тис. тонн на рік.

У квітні 2011 року комбінат оголосив про припинення випуску первинного алюмінію. Наразі потужності з виробництва алюмінію на комбінаті законсервовані. Крім того, ЗАлК припинив випуск глинозему.

Об'єднана компанія "Російський алюміній" (РУСАЛ) належить російському бізнесменові Олегу Дерипасці.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура відібрала у росіян Запорізький алюмінієвий комбінат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути