четвер, 14 червня 2018 12:01

Купують автомобілі за 700-800 тисяч гривень, а заплатити за комунальні послуги не можуть — Віталій Музиченко

Купують автомобілі за 700-800 тисяч гривень, а заплатити за комунальні послуги не можуть — Віталій Музиченко
Керівник Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко: "Якщо людина працює закордоном і не сплачує податки в Україні, то вона не може претендувати на субсидію". Фото: РБК-Украина

З 1 травня 2018 року в Україні ввели нові правила нарахування субсидій. Раніше допомогу призначали лише на підставі інформації про дохід. Тепер на квартири понад 120 кв. м, а будинки понад 200 — субсидії не нараховуватимуть. Також власники транспортних засобів, яким менше 5 років з дати випуску, не отримають допомоги. І ті, хто має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, розповів Gazeta.ua керівник Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Чому змінили правила нарахування субсидій?

Система субсидій в Україні діє з 1995 року. Вона постійно змінюється залежно від умов, в яких перебуває країна. 2015-го програму спростили. Тоді допомогу надавали на підставі двох документів — заяви і декларації про доходи. Сьогодні попередня система вже не справедлива. Громадяни почали зловживати. Велика частина житлових приміщень здається в оренду з оформленою субсидією як бонусом. Крім того, громадяни, які отримують субсидію, абсолютно спокійно купують автомобілі за 700-800 тисяч гривень чи декілька телефонів на 200 тисяч гривень. А заплатити за комунальні послуги не можуть. Особисто мені скаржилися, що людина, яка має дороге авто і живе в елітній квартирі у центрі столиці, отримує субсидію. Окреме питання - заробітчани. Якщо людина працює за кордоном і не сплачує податки в Україні, то вона не може претендувати на субсидію.

Система субсидій в Україні діє з 1995 року. Вона постійно змінюється залежно від умов, в яких перебуває країна

80% споживачам субсидію переоформлять автоматично. Кому треба, буде знову звертатися до управлінь соцзахисту?

Субсидію призначають з місяця, коли надійшло звернення. Громадянин, який напише заяву у червні, тоді ж отримає допомогу. Однак червень - не опалювальний місяць. Тому тим, кому субсидію на цей період не нарахують чи вона буде нульова, здійснять автоматичний розрахунок допомоги уже на опалювальний період. Однак це не стосується певних категорій громадян: орендаторів житла, переселенців. Також домогосподарств, де змінився склад сім'ї.

Люди розповідають у чергах, що зараз через суди стягують субсидії з тих, хто був на заробітках за кордоном і користувався пільгами. Чи дійсно такі процеси тривають?

Такого ніхто не робить. Адже до 1 травня 2018 року відповідного критерію взагалі не було. Тобто субсидія не залежала від того, чи працює людина за кордоном. Був інший механізм. Зараз дійсно все аналізуватимуть. Якщо у громадянина відсутні доходи і він не сплачував єдиний соціальний внесок, досліджуватимемо чи перебував він за кордоном понад 60 днів.

Як міністерство отримуватиме детальну інформацію про покупки чи площу житла громадян?

Відслідкувати великих проблем не складе. Розмір житла громадянин зазначає в заяві на отримання субсидії. Ця інформація використовується при розрахунку допомоги. Залежно від площі визначається обсяг і норматив ресурсу, який надається. Інформація про наявність транспортних засобів теж декларується громадянами. У подальшому запустимо систему обміну інформацією з Міністерством внутрішніх справ.

Якщо громадянин системно безробітний, виникає питання: на які кошти живе людина?

Чому безробітним нараховуватимуть дохід у три прожиткові мінімуми?

Ми диференціювали підхід. Не всім безробітним нараховуватимуть дохід у три прожиткові мінімуми. Це залежатиме від умов проживання, місцевості, виду субсидії — на тверде паливо чи житлово-комунальні послуги. Такий дохід не нараховуватимуть тим, хто перебуває в складних життєвих обставинах. Так, у сільській місцевості можуть нараховувати два прожиткові мінімуми. Звісно, якщо громадянин системно безробітний, виникає питання: на які кошти живе людина? Якщо українець працездатного віку декларує відсутність доходів і не сплачує єдиний соціальний внесок, то він субсидії не отримуватиме.

Чиї доходи враховуватимуть при розрахунку субсидії ?

Існує механізм, який передбачає можливість виключення окремих членів зі складу домогосподарства при розрахунку субсидії. Якщо вони зареєстровані, але фактично не проживають там. Тоді до декларації заноситься інформація як про членів домогосподарства, так і їхніх сімей. Однак нести довідки про доходи зареєстрованих за іншою адресою членів сім'ї не потрібно. Інформація вже є у фіскальній службі чи пенсійному фонді. Таким чином, на загальних підставах їхні доходи виключають можливість отримати субсидію. Однак, якщо соціальна комісія дійсно встановить факт непроживання зареєстрованої у батьків доньки, її виключать зі складу домогосподарства. Тоді ні її доходи, ні доходи чоловіка не впливатимуть на субсидію батьків.

Українці не вміють економно використовувати енергоносії. Газу, електроенергії можна споживати менше. Для цього потрібно впроваджувати відповідні технології

Якщо споживач вважає, що йому несправедливо відмовили, чи можна оскаржити рішення?

Якщо людина вважає, що рішення щодо позбавлення субсидії несправедливе, вона може оскаржити його. Потрібно звернутися до того органу, який прийняв відповідне рішення чи у судовому порядку.

Як вдосконалити програму нарахування субсидій?

Ми розробили ту програму, яку вважаємо достатньо справедливою. На жаль, не буває ідеальних систем. Думаю, що за результатами практичного застосування нових правил до початку опалювального періоду внесемо деякі корективи. Однак програма вже на порядок справедливіша, ніж була раніше. Загалом субсидія не знадобиться, коли громадянин отримуватиме нормальну пенсію чи зарплату. Тоді зможе самостійно сплачувати комунальні тарифи. Найперше необхідно збільшувати доходи населення. Крім того, українці не вміють економно використовувати енергоносії. Газу, електроенергії можна споживати менше. Для цього потрібно впроваджувати відповідні технології.

Зараз ви читаєте новину «Купують автомобілі за 700-800 тисяч гривень, а заплатити за комунальні послуги не можуть — Віталій Музиченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути