Ексклюзиви
середа, 06 квітня 2011 12:23

Кризу банківської системи прогнозують у другій половині 2012 року

Кризу банківської системи прогнозують у другій половині 2012 року

В Україні можлива нова криза в банківській системі в другій половині 2012 року.

Таку думку в ході прес-конференції висловив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства (РА) "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

"Ми прогнозуємо, що 2-а половина 2012 року для системи буде проблемною. Якщо не зміниться на краще економічна ситуація, не прискоряться темпи економічного зростання, то можна говорити про можливу нову кризу в банківській системі або, якщо ситуація буде краща, то про хвилю нового злиття і поглинання між банками", - зазначив Шапран.

На його думку, основними причинами можливої банківської кризи є падіння ставок за кредитами і надмірна ліквідність банків. Окрім цього, за оцінками РА "Експерт-Рейтинг", в портфелях банків перебуває біля третини проблемних кредитів.

"Система у нас як і раніше пеербуває в стані надмірної ліквідності. Надлишок ліквідності привів до того, що у багатьох банків значно знизився операційний дохід. Багато банків 3-4 групи особливо підтримують ліквідність у розмірі 100% зобов'язань. Це нонсенс", - зазначив аналітик.

"Упевнений, що не всі банківські інститути 3-4 групи, за класифікацією НБУ, упораються з цими трендами на ринку і зможуть отримати підтримку акціонерів", - зазначив Шапран.

На його думку, створення "токсичного" банку на базі "Родовід-Банку" не зможе хоч би частково зменшити ризик банківської кризи.

"За дуже короткий проміжок - півроку - проблему треба вирішувати. Вона може бути вирішена не обов'язково за рахунок токсичного банку. Ми можемо побачити, наприклад, сплеск попиту на наш експорт, який сприяє економічному зростанню. Зараз йдеться про те, що якщо прогноз міжнародних організацій виправдається, і зростання ВВП буде менше 4%, то в банківському секторі може бути кризова ситуація. По самому "Родовид-Банку", я б дав песимістичну оцінку. Немає конкретних програм, немає механізмів, як він діятиме як токсичний банк. Краще спиратися на ринок. Є колекторні компанії, є фонди. Уряд повинен зробити все, щоб стимулювати створення цього ринку і умови, щоб розгребти це сміття (проблемні кредити)", - додав Шапран.

Зараз ви читаєте новину «Кризу банківської системи прогнозують у другій половині 2012 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути