вівторок, 05 квітня 2011 11:23

Мінфін США попередив про можливий дефолт і катастрофічну кризу

Мінфін США попередив про можливий дефолт і катастрофічну кризу

Сполучені Штати Америки досягнуть встановленого законом ліміту державного боргу не пізніше 16 травня.

Про це міністр фінансів США Тімоті Гейтнер попередив у листі до членів Конгресу, повідомляє Reuters.

"Дефолт США немислимий. Чим довше Конгрес утримується від дій, тим більший ризик, що інвестори в США і за кордоном втратять довіру в нашу здатність виконати зобов'язання", - підкреслив фінансист.

Мінфін США має право вжити деяких екстрених заходів, якщо ліміт буде досягнуто, щоб відкласти дефолт країни, нагадав міністр. Ці екстраординарні кошти вичерпають себе протягом близько 8 тижнів, написав Гейтнер, і після 8 липня запозичення з боку США повністю припиняться.

Згідно з чинним законодавством, державний борг Сполучених Штатів не може перевищити 14,29 трлн дол. Держборг США до 1 квітня становив 14 трлн 251 млрд 174 500 000 доларів, йдеться в матеріалах Мінфіну. Державний борг США вперше в історії країни перевищив 14 трлн доларів на початку січня.

Нездатність підвищити ліміт матиме "катастрофічні наслідки", попередив глава Мінфіну. Зокрема, на його думку, він призведе до різкого зростання ставок по кредитах і створить "фінансову кризу, можливо, більш сильну, ніж криза, наслідки якої ми тільки починаємо долати". Гейтнер також повідомив республіканцям, що якщо Конгрес не зможе підвищити межу запозичень, уряд зупинить або затримає виплату пенсій громадянам і зарплат військовим, "заморозить" витрати на соціальне і медичне страхування, призупинить виплати відсотки по боргах,анулює допомоги по безробіттю та податкові пільги.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін США попередив про можливий дефолт і катастрофічну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути