Ексклюзиви
середа, 20 червня 2018 11:40

Кредити подешевшають, коли будемо своєчасно повертати борги - експерт

Кредити подешевшають, коли будемо своєчасно повертати борги - експерт
Середня ставка в Україні по кредиту - 30%. При цьому рівень неповернення займів сягає 50%. Фото: PFJ.ru

Українці зловживають неповерненням банківських кредитів. Проте самі фінустанови часто провокують на це позичальників - приховують повну інформацію про умови кредитування і відсоткову ставку.

Одна з причин проблеми - надто високі відсотки. Вони у 15 разів більші, ніж, приміром, у Німеччині. Проте і рівень неповернення боргів в Україні значно вищий. Тому банки змушені "перестраховуватися" за рахунок нових клієнтів. Саме вони і сплачують ризики фінустанови - у вигляді високих відсотків, пише "Обозреватель".

Банкіри називають три причини розповсюдженого неповернення займів. Це економічні кризи, висока інфляція та відсутність законного механізму примусового стягнення боргу.

Щоб покращити умови кредитування, треба зменшити рівень неповернення кредитів, вважають експерти.

"Зниження очікуваних і фактичних збитків від неповернення кредитів у довгостроковій перспективі дозволили б вивільнити кредитні резерви, зменшувати витрати на кредитний збиток, збільшувати пропоновані обсяги кредитування. У конкурентному середовищі це призвело б до падіння відсоткових ставок по кредитах", - сказав Сергій Ілюченко, оцінювач банківських ризиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з гривнею влітку - прогноз банкірів

Аби українці не потрапляли у боргові ями, фахівці радять брати кредит на суму, що не перевищую їхній 3-річний прибуток. А сума щомісячного внеску має становити не більше 30% від доходу.

В Україні з 1 липня запрацює реєстр боржників банків. До списку потраплять клієнти, які не повернули як мінімум 372,3 тис. грн. Вони більше не зможуть взяти кредит ні в одному з банків. За словами банкірів, поступово після запуску реєстру "граничну суму" будуть скорочувати, а кількість українців, які потрапляють в список, буде рости.

Зараз ви читаєте новину «Кредити подешевшають, коли будемо своєчасно повертати борги - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути