Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2018 12:29

Кому з липня не дасть кредит жоден банк

Кому з липня не дасть кредит жоден банк
В Україні вже існують реєстри боржників банку. Однак вносять до них інформацію не всі банки. Фото: Вголос

В Україні з 1 липня запрацює реєстр боржників банків. До списку потраплять клієнти, які не повернули як мінімум 372,3 тис. грн. Вони більше не зможуть взяти кредит ні в одному з банків.

"Ігнорувати нові правила банки не зможуть. Вони повинні вносити інформацію про великих боржників до реєстру і не видавати їм кредити. Це може привести до необхідності докапіталізації банків на 10-15%", - розповів фінансовий консультант Василь Невмержицький, пише "Обозреватель".

Раніше участь у подібних реєстрах була не обов'язковою. Крім того, до них потрапляла інформація не від усіх банків.

"Значного впливу на фінансовий результат у вигляді поліпшення якості, ймовірно, не буде. Через те, що бюро кредитних історій вже зараз має якісну інформацію. Вона використовується всіма кредиторами в процесі прийняття рішень", - каже директор департаменту українського банку Олена Колодяжна.

Якщо реєстр введуть, українцям доведеться підписувати у банках додаткові документи. Мова йде про угоду, щоб інформація потрапляла до єдиного реєстру. Відмовитися від занесення особистої інформації до реєстру не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які кредити українці беруть найчастіше

До реєстру вноситимуть ідентифікаційний код, інформацію про кредит, вид діяльності та розмір прострочення боржника. Перед тим, як видавати кредит, фінустанова повинна перевірити, чи є інформація на їх потенційного клієнта в єдиному реєстрі.

За словами банкірів, поступово після запуску реєстру "граничну суму" будуть скорочувати, а кількість українців, які потрапляють в список, буде рости.

В Україні, за даними агентства Fitch, рівень "поганих" кредитів досяг 57%.

Зараз ви читаєте новину «Кому з липня не дасть кредит жоден банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути