вівторок, 22 вересня 2020 20:06

"Коронакриза не створила нових проблем. Вона загострила ті, що вже існували"

"Коронакриза не створила нових проблем. Вона загострила ті, що вже існували"
Під час Форуму обговорили бачення інституційних та економічних реформ, пріоритети українського бізнесу та громадянського суспільства. Фото: Юлії Карманської

22 вересня під час Форуму "Діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади" обговорювали, з якими проблемами стикається український бізнес, як держава може сприяти їх вирішенню.

Захід організували Національна бізнес-коаліція та Українська рада бізнесу, які об'єднали більше як 100 бізнес-асоціацій, що представляють понад 40 тис. підприємств з усієї країни.

Ключовими проблемами підприємці називають - корупцію, проблеми судової системи, збільшення мінімальної заробітної плати, що створює суттєве навантаження на бізнес.

Перед обговоренням представниця соціологічної компанії "Info Sapiens" Анастасія Шуренкова презентувала результати опитування керівників і власників мікро-, малого, середнього бізнесу та ФОПів.

"Серед перешкод для розвитку бізнесу карантин та його наслідки не на першому місці. Він входить у топ-3 труднощів для мікропідприємств і не є серед основних перешкод для малих та середніх бізнесів. На першому місці - податкове навантаження і низький купівельний попит. Карантин не створив нових проблем. Він загострив ті, які існували", - каже представниця соціологічної компанії "Info Sapiens" Анастасія Шуренкова.

З її слів, для середніх підприємств найбільшими є проблеми ризику девальвації гривні і браку кваліфікованої робочої сили. Для мікропідприємств - низький купівельний попит, для малих - корупція. Високе податкове навантаження, як бар'єр для розвитку бізнесу, згадується у результатах опитування всіх груп підприємств.

Під час першої дискусії учасники обговорили бачення інституційних та економічних реформ, пріоритети українського бізнесу та громадянського суспільства. Другу розмову присвятили податковій та соціальній політиці.

Програму "Доступних кредитів 5-7-9%" розширять

Заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів нагадала про допомогу бізнесу у вигляді змін до законодавства: обмеження нарахування пені та штрафів, можливість зменшити плату оренди, заборона перевірок, штрафів, звільнення від сплати земельного податку, звільнення ФОПів від сплати ЄСВ.

Ковалів висловила сподівання, що до кінця цього року проголосують за створення Бюро економічної безпеки.

"Цей орган забере на себе повноваження щодо розслідування всіх економічних злочинів. Ними не займатимуться СБУ, поліція, податкова міліція чи ДБР. Цей орган працюватиме з фокусом на аналітичну роботу. З обшуком чи вимогою документів він зможе прийти до бізнесу тільки у крайньому випадку", - каже Ковалів

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко погоджується із результатами дослідження "Info Sapiens" і каже, що у міністерстві схоже бачення проблем бізнесу. Для подальшої його підтримки він анонсував розширення програми "Доступних кредитів 5-7-9%". Її планують запровадити для середнього бізнесу, оскільки зараз нею можуть скористатись лише мікро- та малі підприємці.

"Ця програма, створена, щоб вирівняти конкурентні умови наших підприємців із сусідами з Євросоюзу. Ми плануємо її розширити на середній бізнес і додаткові цілі. Бо зараз вона діє для того, щоб дати можливість пережити складні ситуації", - каже міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити можуть подорожчати

Безпідставного збільшення податків не буде

Президент Асоціації платників податків Грігол Катамадзе серед серйозних проблем для бізнесу виокремлює фіскальні. Ключовими загрозами називає шахрайство, тиск на великий бізнес. Більше можливостей для розвитку, на його думку, буде після створення прозорої ефективної судової системи та єдиного органу, який займатиметься розслідуванням економічних злочинів.

Під час форуму обговорили також питання податків для IT-сфери.

"Є дві системи, коли частина працівників оформлені як співробітники компанії, друга частина працює, як ФОПи. Наш посил - не ідея безпідставного збільшення податків або примусового переведення частини ФОПів в оформлених співробітників. Ми за те, щоб встановити прозорі правила. Щоб створити умови для розвитку IT-індустрії", - пояснює заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Зростання мінімальної зарплати обговорять

Стосовно збільшення мінімалки, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, назвав заплановану зарплату 6500 грн сумою, яка підлягає обговоренню.

За розрахунками комітету 5800 - 6000 грн - це максимум, який можемо дозволити у наступному році.

"Йдеться не тільки про податкове навантаження на бізнес, а і про тиск на інфляцію. Ми боремось за кредитні ресурси низької вартості і дуже багато для цього зробили. Вже маємо найдешевші кредити за останні кільканадцять років. Тому про питання зарплат потрібно ще подискутувати", - сказав Гетманцев.

Інститут соціально-економічної трансформації у першій п'ятірці пріоритетів бізнесу для економічного зростання країни назвав: ухвалення оновлених Податкового та Митного кодексів, заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, збереження поточної спрощеної системи оподаткування, інституційна реформа контролюючих органів і судової системи. Також до пріоритетів увійшли: створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, запровадження безпаперових технологій, сучасного трудового права, демонополізація ринків тепло- та енергопостачання, детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукції.

Зараз ви читаєте новину «"Коронакриза не створила нових проблем. Вона загострила ті, що вже існували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути