Ексклюзиви
пʼятниця, 19 квітня 2019 13:37

Капуста рекордно подорожчала

Капуста рекордно подорожчала
У березні кілограм капусти ще коштував 19,29 грн. Фото: 4mama

Капуста продовжує дорожчати. Столичні магазини за кілограм білокачанної минулорічного врожаю просять 34-40 грн. Це абсолютний ціновий рекорд за роки незалежності України.

Гіпермаркет Metro продає капусту по 39,90 грн/кг. В Ашані вона коштує 33,50 грн/кг, Fozzy — 35,98 грн/кг, Novus — 33,79 грн/кг, передає ubr.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Узбекистан допоможе: прогнозують падіння цін на капусту

За останні півроку капуста стала лідером подорожчання у продуктовому кошику українців. У березні кілограм ще коштував 19,29 грн, свідчать дані Держстату. Тепер коштує дорожче бананів чи ананасів. У деяких магазинах різниця з імпортними фруктами досягає 10 грн.

"Дефіцит на ринку справді є, тому так стрімко зростають ціни. Однак уже зараз багато імпортерів переключилися з цибулі на капусту. Незабаром на прилавки потраплять перші великі партії закордонного овоча. Це знизить ціну на 1-1,5 гривні. У травні капуста подешевшає ще на 1,5-2 гривні. У червні на ринку з'явиться молода вітчизняна капуста. Тоді ціни остаточно впадуть. Думаю, до серпня вартість кілограма повернеться до 7-8 гривень", — каже директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Цього сезону Україна активно імпортувала цибулю з Узбекистану, Азербайджану та Казахстану. Таким чином збивала ціну на внутрішньому ринку. Сьогодні в країнах запасів експортної цибулі майже не залишилося. У березні Україна закупила тільки 11,8 тис. т. Це вдвічі менше, ніж було у лютому. Сьогодні у гурті кілограм цибулі коштує 25 грн. Роздрібні магазини продають по 26-28 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Капуста рекордно подорожчала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути