За рік в Україні лідерами зі зростання цін стали яйця, картопля та гречка. Водночас подешевшали овочі борщового набору та пшоно.
Так, на початку червня десяток яєць коштував 16,55 грн, або на 30% більше, як було в аналогічний період 2019-го, повідомили у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.
Свинина подорожчала на 8% - до 82,35 грн/кг, яловичина - на 15%. Кілограм у середньому коштує 90,2 грн. Курятина зросла в ціні на 3% - до 48 грн/кг.
У червні молоко подорожчало на 11%, сметана - на 16%, вершкове масло - на 13%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти і ягоди подорожчали до рекордного максимуму - експерти
У 2,4 раза подорожчала гречка - до 29,8 грн/кг. Пшоно подешевшало на 14% - до 12,9 грн/кг.
Серед овочів лідером подорожчання стала картопля - ціна зросла на 34%, або до майже 11,6 грн/кг. Інші овочі борщового набору подешевшали. Капуста - на третину. Кілограм коштує 6 грн. За кілограм буряку також треба віддати 6 грн, моркви - 7,17 грн, цибулі - 9,75 грн.
На базарах активно продають ранні овочі борщового набору. Водночас є пропозиція продукції врожаю минулого року. У гурті кілограм молодої картоплі можна придбати по 14-15 грн. За стару доведеться віддати 9-10 грн/кг, передає "Інфо-Шувар". Рання капуста коштує 4 грн/кг. Стара - 4-5 грн/кг. Моркву врожаю 2020 року продають по 12-13 грн/кг. Продукцію минулого врожаю збувають по 6-7 грн/кг.
Коментарі