середа, 25 листопада 2015 16:27

Кабмін затвердив законопроекти для валютних позичальників

Уряд затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян та підприємств, які брали кредити у валюті.

Закони, розроблені Мінфіном спільно з Нацбанком та Незалежною Асоціацією Банків України, наступного тижня уряд подасть на розгляд та обговорення до Верховної Ради, повідомила прес-служба Кабінету Міністрів.

Як зазначається, економічному розвитку України заважає велика кількість проблемних кредитів, адже це ускладнює банкам надання нових кредитів. З іншого боку, економічна криза, закриття зовнішніх ринків та девальвація гривні зробили боргове навантаження на підприємства та громадян надмірним.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, під реструктуризацію підпадає близько 37 тис. валютних іпотечних кредитів на суму понад 20 млрд грн. При цьому законопроект про реструктуризацію іпотечних кредитів не несе загроз для банківської системи: його погодили з 19 найбільшими банками України, що володіють 75% активів у банківській системі.
 
"Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла, та які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим стосовно решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами", - сказала Яресько.
 

Водночас закон "Про фінансову реструктуризацію" має вирішити проблему надмірного боргового навантаження для підприємств.

"Підхід, закладений у законопроекті, дасть можливість підприємствам, які мають ефективну і потенційно успішну бізнес-модель, вирішити проблему платоспроможності, уникнути ризику банкрутства, і таким чином – повернутися до зростання", - пояснила глава Мінфіну.

При цьому, за її словами, нежиттєздатні підприємства не зможуть ним скористатися.

 

Зараз ви читаєте новину «Кабмін затвердив законопроекти для валютних позичальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути