понеділок, 12 лютого 2018 09:15

"Інвестор питає, скільки зарплата? Кажу, 80 євро, й уточнюю: на місяць" - Матис
6

До кризи 2008 року українці купували житло, іномарки. Люди не соромилися витрачати. У той час, починаючи з 2004-го, багато іноземних компаній зайшли в Україну. Це помітно по нарощуванню виробничих потужностей. Вони тут розвивали напрямки, пов'язані з торгівлею, зі споживанням. Однак саме виробництво не розвивалося. Тому пік інвестицій - явно ще чекає нас, - каже Роман Матис, керівник управління інвестиційної політики у Львівській обласній державній адміністрації.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис, 39 років, економіст. Закінчив Львівську комерційну академію. Володів рекламною агенцією Pure. 2012 року об’єднав однодумців у спільноті “И так поймут!", яка захищає права україномовних споживачів.  Член Координаційної ради при Міністерстві культури з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України. Був позаштатним радником голови обласної державної адміністрації з питань розвитку регіону та залучення інвестицій.  Наприкінці 2015 року очолив новостворене управління інвестиційної політики у Львівській обласній адміністрації
Роман Матис, 39 років, економіст. Закінчив Львівську комерційну академію. Володів рекламною агенцією Pure. 2012 року об’єднав однодумців у спільноті “И так поймут!", яка захищає права україномовних споживачів. Член Координаційної ради при Міністерстві культури з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України. Був позаштатним радником голови обласної державної адміністрації з питань розвитку регіону та залучення інвестицій. Наприкінці 2015 року очолив новостворене управління інвестиційної політики у Львівській обласній адміністрації

За 2016 рік за участі нашого управління створено 54 підприємства та понад 12 тисяч робочих місць. Торік - це 84 підприємства і понад 8 тисяч робочих місць. Це великі, найпомітніші компанії. Є ще купа малого та середнього бізнесу. Адже кожне робоче місце у виробництві створює одне-два у суміжних галузях. А робоче місце у кваліфікованих послугах — удвічі більше.

Динаміка в усіх областях подібна?

Позитивна має бути в цілому. Деякі компанії схід країни розглядають з острахом через близькість до зони конфлікту. Але не для всіх це стримуючий фактор. І в тих областях є ресурси, яких не мають західні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна посіла останнє місце за рівнем економічної свободи

Україна залучає капітал трьома чинниками. Доступна сировина, доступна робоча сила, доступний енергетичний ресурс. Львівщина має ще четвертий — близькість до ЄС. Я у Польщі іноді жартома пропоную "відкрити підприємство не в іншій країні, а за 200 кілометрів від місця, де ми розмовляємо". Так, паркан стоїть, але товари ходять, і якщо вам треба відвідати підприємство, то для вас це, як клацнути пальцями.

І по центр, і далі на схід — у всіх добрі умови. Невдовзі решта України це побачить. Відчуваю, що Львівщина вже перегріває ринок пропозицій для інвестора. В нас непогана конкуренція за працівника. Хороші зарплати з'явилися за минулі два роки. Компанії рухатимуться на схід.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "10 тисяч створених робочих місць — це 10 тисяч чистих зарплат, із яких платять податки. Стільки ж споживачів із грошима. Витрачаючи їх, вони живлять навколо себе малий і середній бізнес"
Роман Матис: "10 тисяч створених робочих місць — це 10 тисяч чистих зарплат, із яких платять податки. Стільки ж споживачів із грошима. Витрачаючи їх, вони живлять навколо себе малий і середній бізнес"

Ви стали запрошувати в область, починаючи з малих підприємств?

З великих. Перший проект - Fujikura (японський виробник автокомпонентів і телекомунікаційних систем. - gazeta.ua). Будівництво їхнього першого в Україні заводу - такий великий і швидкий проект, що японці привезли директорів зі своїх 20 світових заводів показати це. Від ідеї до запуску 5,5 місяці.

Суть моєї короткострокової стратегії - йти до компаній, які 10-20-25 років тому прийшли на схід Європи. В Польщу, Румунію, Чехію, Словаччину. Вони більше не спішать нарощувати там виробництво, бо за два десятиліття усе суттєво піднялося в ціні. Сировина подорожчала. Зарплата виросла. Але працівники пороз'їжджалися по Європі, бо там ще вища. Навіть при дешевих кредитах на розширення, повернення вкладень розтягнуте в часі. А ми кажемо: хлопці, дивіться, що можна зробити за парканом, через 200 чи 400 кілометрів. Все, як у Румунії 20 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, яка частина іноземних інвестицій "справжня"

Вдається переконати?

Так. Бо не вигадуємо нових теорій, а йдемо по чужих слідах. У нас нема часу. По максимуму мусимо вирішити питання безробіття серед низько- та некваліфікованих працівників за два-три роки. Наступним етапом будуть напівавтоматизовані підприємства. Вже не тисячі працівників, а сотні. Де були сотні — десятки.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "Працюємо над розвитком центрів надання віддалених послуг у Львові. Це галузь, яка створює у три-чотири рази більше робочих місць ніж ІТ, потребує фахівців з різних напрямків"
Роман Матис: "Працюємо над розвитком центрів надання віддалених послуг у Львові. Це галузь, яка створює у три-чотири рази більше робочих місць ніж ІТ, потребує фахівців з різних напрямків"

Але ж, напевно, не вдесятеро.

Чому? Починаючи з 2021 року, мають бути високоавтоматизовані підприємства. 40 осіб може працювати там, де при напівавтоматизованому виробництві було 500, а в неавтоматизованому - три тисячі.

Створюючи 12 тисяч робочих місць, ми забезпечили працею некваліфікованих. Частина кваліфікується. В частини з'являється вікно можливості всередині компанії. Просуваються по посадах. Інші теж ростуть.

Створюючи 12 тисяч робочих місць, ми забезпечили працею некваліфікованих. Частина кваліфікується. Просунуться по посадах

Впродовж десятиліття можемо глобально закрити виробничу сферу в плані росту кадрового ресурсу. А поки займаємося вибудовуванням пірамідки, має розвиватись освіта. Професійно-технічна плюс вища.

А поки що своїм козирем мусимо робити дешеву робочу силу?

Це час, який треба пройти. Воно, як сходами підійматися. Можна перестрибнути, але не завжди здорово це закінчується.

Другий момент, який не бачать критикани та й експерти зашорені: що 10 тисяч створених робочих місць — це 10 тисяч чистих зарплат, із яких платять податки. Це стільки ж споживачів із грошима. Витрачаючи їх, вони живлять навколо себе малий і середній бізнес. Нові компанії споживають додаткові послуги. Мало хто з виробників прибирає своїми силами приміщення. Наймають компанію. Платять фірмі, яка годує робітників. Додається медичне страхування. Розростаються додаткові повноцінні бізнеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2018 стане роком великих інвестицій" - Порошенко

Залучаєте партнерів у Східній Європі. Такі кампанії, як Coca-cola, ставлять фабрику в кожній країні. Можливо, далекоглядніше шукати велетнів, які працюватимуть на зарубіжжя?

Так і відбувається. Але в меншій мірі, бо потребує видатків, пов'язаних із комунікацією. У великих компаніях рішення ухвалює рада директорів або акціонерів, яке заплановане, наприклад, на наступний рік. А ми не знаємо планів компаній і можемо тратити багато часу, тикаючи навмання.

Мене не покидає бажання зробити роад-шоу (серія зустрічей у різних містах. - gazeta.ua), де ми за участю ділових видань обговорили б можливості регіону. Показати бізнес-середовищу можливість, і зацікавлені самі приблизяться.

Зараз ми це робимо найдешевшим способом. Мої працівники склали перелік тисяч компаній, і пишемо їм англійською мовою листи: "Шановний директоре. Представляємо адміністрацію української області на кордоні з ЄС. У нас все чудово, за два роки відкрилися такі-то заводи. Оцініть можливість розміщення ваших потужностей у нас". Це з гармати по горобцях, але вже розіслали чотири тисячі листів.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "Мене як львів’янина дратують натовпи туристів. У центрі вже не відпочинеш. Але така друга сторона туризму. Всюди"
Роман Матис: "Мене як львів’янина дратують натовпи туристів. У центрі вже не відпочинеш. Але така друга сторона туризму. Всюди"

Сентиментів до європейських підприємств не маєте?

Хіба що особисті. У бізнесі такого нема. Є в нас азійські компанії. Ментально ми різнимось, і шукати співпрацю набагато складніше. З азіатами легше працювати через державні інституції. Їхні чиновники — з нашими. Ієрархію визнають. Домовляння напряму можуть потлумачити як нетактовність. А потрапити до чиновника, який за статусом як наш голова облдержадміністрації, це треба мати круті домовленості.

Стратегію "Львівщина — фабрика Європи" я зробив у контексті мого хобі. Маркетинг територій. Я завжди це робив, малював перспективи розвитку міст, земель. Накидав голові області зразок стратегії по Львівщині. Суть - нічого не вигадувати, а йти й запрошувати, бо легко переконати. Він відповів, що все це класно тільки нема кому здійснювати: приходь і роби. Моя умова була — кадрові питання всі за мною. Набрав 10 осіб - юристів, економістів. Профільні вимоги плюс командність. 26 років — це стеля по віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, як Україні "втюхували кредити" в Давосі

Ставка мера Садового на туризм — хибна?

Мене як львів'янина дратують натовпи туристів. У центрі вже не відпочинеш. Але така друга сторона туризму. Всюди.

Маємо розвинутий ІТ-сектор. Але треба пам'ятати, що вічно жити за рахунок підряду не вийде. Виживуть ті, хто придумуватиме свій продукт, а не виконуватиме чийсь.

Львів схожий на Краків. Кількістю населення, територією, ментальністю, архітектурою. Можна багато перейняти, не вигадуючи ровера. Туристичний Краків розвинутий і в інших напрямках. Наша міська влада решту упустила.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "Системи надання дозволів для бізнесу, погоджень і довідок повинні бути виписані у вигляді єдиного алгоритму, з єдиними бланками, підготованими так, щоб там неможливо було помилитися"
Роман Матис: "Системи надання дозволів для бізнесу, погоджень і довідок повинні бути виписані у вигляді єдиного алгоритму, з єдиними бланками, підготованими так, щоб там неможливо було помилитися"

Коли розглядав продукцію "Електрон" (концерн випускає промислову та побутову електроніку, полімери, пасажирський і спецтранспорт. - gazeta.ua), то керівник Юрій Бубес розповідав, що продукція на 70 відсотків виготовлена з українських складових, і це була не межа.

Також активно працюємо над розвитком центрів надання віддалених послуг у Львові. Це галузь, яка створює у три-чотири рази більше робочих місць ніж ІТ, потребує фахівців з різних напрямків.

Чимало теперішніх успішних підприємств області створені ще в колишніх вільних економічних зонах.

ВЕЗ скасували, бо фірми уникали податків без справжньої присутності на тих територіях. Шкода. Але є цікавіші рішення. Можна звільняти від оподаткування не величезні території, а цільові — індустріальні парки. Можливо, такий законопроект пройде друге читання.

Теорія змови місцевого масштабу. Чи є підстави вважати, що банкротство гігантів "Іскра", ЛАЗ — зумисне?

Не можу казати за всі підприємства з російськими акціонерами. У випадку ЛАЗа — точно злий умисел. Повернувши свою потужність, таке системоутворююче підприємство підіймало б регіон. У мене кинуть не одну сокиру за такі слова, але ЛАЗ мусимо відпустити. Він умер.

У мене кинуть не одну сокиру за такі слова, але ЛАЗ мусимо "відпустити". Він умер

Чи може Україна у чомусь бути проривною, інноваційною, а не наздоганяти світ? Або хоча б батареї до своїх автомобілів Ілон Маск може в нас робити?

Може, але маємо від теоретизування перейти до досліджень, розвивати розробки. Fujikura наймає людей і з нуля за два місяці робить із них працівників. Але з іншого боку вона співпрацює з університетом "Львівська Політехніка". Їй там готують інженерів. Фінансує лабораторію, дарує електромобіль, який студенти розбирають і на практиці бачать, як і що з ним робити. Ті навики зможуть розширювати. Почнуть думати, що спростити, як розвинути.

Триває накопичення досвідчених кадрів. Компанія переносить штаб-квартиру з Європи на Львівщину. Бо в нас усе більше зосереджений бізнес. Переміщують сюди технічних керівників. Компанія Bader, яка шиє сидіння для Audi та BMW, недавно возила українських працівників на кілька місяців запускати завод у Мексиці. Наші навчали там людей.

Які рецепти успіху спрацюють незалежно від області, регіону?

Такі банальні і заїжджені, що вже набридли. Бізнес-середовище самоорганізовується. Йому треба не заважати. Від держави йому потрібні зрозумілі і прозорі правила гри. На одній вазі з ними - зменшення бар'єрів. Сьогоднішні перешкоди мають зменшитись або зникнути. Системи надання дозволів, погоджень і довідок повинні бути виписані у вигляді єдиного алгоритму, з єдиними бланками, підготованими так, щоб там неможливо було помилитися. Обмін такими документами має відбуватися електронно.

Компанія Bader, яка шиє сидіння для Audi та BMW, недавно возила українських працівників на кілька місяців запускати завод у Мексиці. Наші навчали там людей

Третє - здоровий підхід до оподаткування. Бізнес готовий платити податки. Тим паче закордонний інвестор. На знижки у магазинах ідуть не тільки бідні люди. Тут — той самий принцип. Якщо для привернення уваги треба щось послабити на рік-два-три — зробіть це, заохотьте стартувати.

Я собі на перший рік роботи поставив орієнтуватися не на суму залучених інвестицій. Ставлю на кількість робочих місць і рівень оплати праці.

Автор: Валерій Шмаков
  Роман Матис: "Бізнес-середовище самоорганізовується. Йому треба не заважати. Від держави йому потрібні зрозумілі і прозорі правила гри"
Роман Матис: "Бізнес-середовище самоорганізовується. Йому треба не заважати. Від держави йому потрібні зрозумілі і прозорі правила гри"

На одній зустрічі потенційний інвестор каже: "Розповідаєте класно, але я спілкувався з місцевою компанією, яка не може 100 вакансій закрити". Я гукнув керівника підрозділу і він пояснює, що зарплата в них маленька. 2250 гривень. Ці питають, скільки це в нормальних грошах? Я кажу, 80 євро, й уточнюю: на місяць. Припускаю, що їм, з одного боку, сподобалася цифра. Може, навіть запустився калькулятор, і прикинули: "Заплатимо 120 — і порвемо ринок!". Але це смішно. Ми усіма правдами й неправдами виводимо підприємства на боротьбу за працівника. На перший рік поставили планку 200 євро на руки. У кінці 2016-го досягнули цю суму на більшості підприємств. На 2017 рік була ціль — 300 євро. Зараз у середньому десь так і виходить. Далі ставимо за мету - 400 і 500 євро. Тоді працівники не їхатимуть за кордон.

Це спонукатиме й решту підприємств триматися певного рівня?

Змушені тягнутися. Більш соціально зорієнтовані компанії пропонують до зарплати харчування, довезення до роботи, автомати із напоями і їжею, турнік. Інша, щоб конкурувати, дає все це плюс медичну страховку. За нею тягнуться конкуренти — додають пару тисяч на стоматологію.

Компанія пропонує до зарплати харчування, довезення до роботи, автомати із напоями і їжею, турнік

У Польщі на заводі вантажівок MAN є свій фітнес-центр. Кадрові спеціалісти постановили, що число лікарняних не має перевищувати чотири відсотки. А було шість. Друге — щоб через 15-20 років навчені працівники ще працювали, а не хворіли. Мене вразило, коли менеджер сказав про плани на 20 років. Потроху цінувати працівника починають і в нас. Перекуповують кадри на хороших зарплатах. Таких, де вже грає роль колір службового авто.

Зараз ви читаєте новину «"Інвестор питає, скільки зарплата? Кажу, 80 євро, й уточнюю: на місяць" - Матис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути