Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 18:00

Експерти розповіли, як Україні "втюхували кредити" в Давосі

Експерти розповіли, як Україні "втюхували кредити" в Давосі
Президент України пообіцяв внести правки в законопроект про антикорупційний суд, які вимагає МВФ. ФОТО: narodna.prawda.ua

З 23 по 26 січня у швейцарському Давосі відбувся Всесвітній економічний форум. Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард після зустрічі з президентом України Петром Порошенком 24 січня підтвердила, що продовжуватиме підтримку України.

Немає перешкод для виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив економіст Борис Кушнірук в коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіллерсон пояснив, чому Трамп не зустрівся з Порошенком у Давосі

"Серед вимог МВФ — закон про приватизацію державного майна (18 січня Верховна Рада ухвалила документ, основна мета - спрощення процедури. - Gazeta.ua), зміна ціни на газ і створення Антикорупційного суду. Тема газу — це не стільки питання підвищення ціни, як перегляду формули підрахунку (Петро Порошенко в Давосі заявив, що уряд готовий врегулювати вартість газу. - Gazeta.ua). Утім скоріш за все відбудеться і підвищення платні - після завершення опалювального сезону.

Немає якихось непереборних перешкод для ухвалення закону про Антикорупційний суд. Є лише кілька тез, які можуть дискутуватися. У новому антикорупційному органі буде рада доброчесності, яка обиратиме суддів. Суперечка полягає в тому, хто її формуватиме - повністю іноземці чи будуть і представників українських неурядових організацій? Я прихильник того, щоб це робив Захід. Інше питання - чи має бути їхня позиція остаточною? У мене немає жодних комплексів з приводу того, щоб привести іноземців. Але можуть бути ризики. Адже теперішня влада не вічна. Потім Конституційний суд може визнати новий орган антиконституційним", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли представники МВФ приїдуть в Україну

За словами політолога Тараса Загороднього, Україна має достатньо власних ресурсів, щоб бути незалежною від траншів МВФ.

"Я скептично ставлюся до МВФ. Нам не потрібні гроші, які намагаються нав'язати. У нас достатньо ресурсів всередині країни. Якщо в бюджеті не вистачає грошей, проведіть, наприклад, легалізацію азартних ігор. Вже не кажу про таке контроверсійне питання як відкриття ринку землі. Боріться з контрабандою, впровадьте податок на виведений капітал, який дає можливість Україні фактично створити офшор. На жаль, кредити МВФ змушують наших чиновників нічого не робити. Це бюрократична організація, як заробляє гроші на відсотках. Будуть "втюхувати" нам свої кредити", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко про переговори з МВФ: "Дуже конструктивні"

На його думку, анонсована зустріч Петра Порошенка з главою Білого дому, яка не відбулася, свідчить про непрофесіоналізм українських чиновників.

"До негативних моментів Давосу зараховую зустріч з Дональдом Трампом, яка не відбулася (раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував зустріч Петра Порошенка з президентом США на форумі. Проте зустрітися вдалося з держсекретарем Рексом Тіллерсоном. - Gazeta.ua). Це була б додаткова підтримка України. У наших чиновників є погана риса — намагаються вислужитися і починають говорити те, чого немає. А взагалі не варто очікувати від Давосу чогось особливого", - сказав політолог.

За словами депутата Верховної Ради Ганни Гопко, якщо українські політики робитимуть реальні кроки для покращення умов для бізнесу, то в Україну почнуть надходити інвестиції.

"Про зростання інтересу інвесторів до України в 2017 році, про що зазначив Президент у виступі, можна написати мемуари після всіх наших спільних з литовцями візитів в ключові столиці для просування так званого плану Маршалла в минулому році. Не обіцяти треба, а творити зміни. Антикорупційний суд мав розпочати роботу вже в січні цього року. Потрібна реформа СБУ, поліпшення інвестиційного клімату і багато іншого. Тоді інвестори не виявлятимуть зацікавлення, а вкладатимуть гроші", - прокоментувала вона візит Петра Порошенка до Давосу на своїй сторінці у facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко назвав боротьбу з корупцією пріоритетом своєї політики

Раніше МВФ розкритикував законопроект президента України про Антикорупційний суд. Голова місії МВФ Рон ван Роден 15 січня повідомив у листі, що ухвалення президентського документу в нинішній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами. Створення суду - головна вимога МВФ щодо співпраці.

"У мене була хороша і конструктивна зустріч з президентом України і його командою. МВФ готовий продовжувати підтримувати Україну. Ми обговорили заходи, які допоможуть завершити очікуваний перегляд програми підтримки МВФ", - повідомила Крістін Лагард у своєму "Твіттері".

"Все було дуже добре. Визначили, які саме кроки потрібно зробити, щоб запросити місію для отримання чергового траншу. Їх дуже небагато. Ми пришвидшили проведення експертних зустрічей, щоб допомогти підготувати законопроект про Антикорупційний суд до другого читання", - зазначив Петро Порошенко.

Уряд сподівається отримати наступний транш вже у травні 2018-го року.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, як Україні "втюхували кредити" в Давосі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути