вівторок, 26 березня 2013 10:41

Інфляцію в Україні допомагає стримувати СОТ - Мінекономрозвитку

Інфляцію в Україні допомагає стримувати СОТ - Мінекономрозвитку
Євген Олейніков розповів, як інфляція нівелювала зростання соцстандартів. Фото: obozrevatel.com

Населення раніше не відчувало підвищення соціальних стандартів через те, що бізнес піднімав ціни на свою продукцію замість розширення пропозиції.

Про це розповів директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі Євген Олейніков у ефірі Українського радіо.

За його словами, через це зростала інфляція, яка нівелювала ріст соцстандартів.

"Можемо взяти досвід 2004-2007 років ... У ці чотири роки країна була достатньо закрита для імпорту, досить багато захисних бар'єрів на шляху імпорту. Наприклад, уряд збільшував соціальні стандарти. Коштів населення ставало більше. Але, на жаль, наш бізнес ще не має досвіду саморегулювання, який є у західного бізнесу ... Як працює західний бізнес, коли у населення збільшується кількість коштів? Він збільшує пропозицію. Що робив наш бізнес? "Ага, у населення більше коштів. Я виробляв два автомобілі і пропонував їх по ціні 50 тисяч гривень. Зараз я їх буду пропонувати по ціні 60". Що виникає? Інфляція", - сказав Олейніков.

За його словами, ситуація дещо поліпшилась після вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ).

"Коли відбулося відкриття кордонів при вступі у СОТ, то це нам дещо допомогло. Якщо пропозицію не заміщує вітчизняний товар, то її заміщує імпорт. Минулого року було зростання доходів, це всі визнають. Було підвищення соціальних стандартів. Але завдяки тому, що є регулювання пропозиції як за рахунок власного виробництва, так і за рахунок імпорту, не зростає інфляція. Вона компенсується збільшенням пропозиції товарів", - зазначив Олейніков.

Зараз ви читаєте новину «Інфляцію в Україні допомагає стримувати СОТ - Мінекономрозвитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути