четвер, 25 липня 2013 12:49

Гроші за помилки лікарів майже неможливо відшкодувати

Гроші за помилки лікарів майже неможливо відшкодувати
Будьте обачними, коли вибираєте клініку чи косметичний кабінет. Фото: pm-journal.com

"Мало який адвокат візьметься захищати вас від помилки лікарів, - каже столичний юрист Микола Гавура. - Виграти таку справу дуже непросто. Бо довести лікарську помилку майже нереально. Навіть у морзі патологоанатоми стають на захист лікарів і принципово не зазначають їхні помилки у висновках. Колега колегу ніколи не підставить".

Знайомий Гавури у червні захищав у суді киянку, яка після пластичної операції втратила піввуха.

"У жінки піввуха після операції згнило, - розказує юрист. - Мій товариш адвокат займався справою півроку. Ні матеріальної, ні моральної шкода відсудити не вдалося. Клініка, де робили пластичну операцію, досі працює. Пластичний хірург у всьому звинувачує пацієнтку. У жінки пішло зараження через алергію на знеболювальне. Але помилка лікаря очевидна. Він повинен був зробити пробу, перш ніж вводити такий сильнодіючий препарат".

За словами юриста, від помилки ніхто не застрахований.

"У кожній клініці є фонд, який передбачає відшкодування збитків пацієнту за завдану шкоду, але потерпілим грошей не бачити. Вас все рівно спробують звинуватити, бо на операцію ніхто силою не тягнув. Перед будь-яким хірургічним втручанням пацієнт навіть підписує спеціальну згоду, що йому будуть вводити знеболювальне чи ліки", - зазначив Гавура.

Радить бути обачними, коли вибираєте клініку чи косметичний кабінет, який надаватиме вам послуги.

"Повірте, навіть нарощення вій чи введення препаратів для омолодження шкіри може вилізти вам боком і завдати непоправної шкоди здоров'ю, - розказує юрист. - Мою знайому торік поклали у лікарню. Перед днем народженням вколола собі у щоки якусь кислоту в салоні. Хотіла шкіру підтягнути, а від ін'єкції почали загнивати щока і вухо. Спочатку гній йшов, а потім шкіра почорніла. На уколі 100 гривень зекономила, бо процедуру робила у косметолога на квартирі. На операцію вже понад 3 тисячі віддала. Стягнути з косметолога відшкодування не може, бо його і слід простиг. Судитися фактично нема з ким, бо як довести, що тобі на якійсь квартирі з твоєї ж волі вкололи і нашкодили, якщо за надання таких послуг на дому навіть чек ніхто не видає".

Як запевняє юрист, в Україні цілеспрямовано лікарі і судді ігнорують 1166 статтю Цивільного кодексу, яка передбачає відшкодування у повному обсязі за завдані каліцтва, шкоду для здоров'я або смерть.

"Наприклад, у Швеції, як і в більшості європейських країн, діє тарифна система відшкодування по шести категоріях, залежно від факторів, що спричинили шкоду. Це і лікарські помилки, і неправильно поставлений діагноз, і збої медичного устаткування. Сюди ж відносять інфекції чи інші ускладнення, що виникли після обстеження чи лікування, а також застосування медперсоналом не тих ліків або в неправильних дозах, - каже Гавура. - Щоб відшкодувати гроші за невдалу косметичну чи пластичну операції, робіть процедури у клініках та косметичних салонах, що мають на це усі дозволи і ліцензії. Після процедур вимагайте чек за надані послуги".

Зараз ви читаєте новину «Гроші за помилки лікарів майже неможливо відшкодувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути