субота, 25 травня 2019 21:10

Експерти пояснили, чи зростуть доходи українців найближчим часом

Експерти пояснили, чи зростуть доходи українців найближчим часом
В Україні поки немає можливості підвищувати зарплати. Цьогоріч зростання економіки сповільниться з 3 до 2,5%. Фото: Униан

У березні переважна більшість пенсіонерів покращила купівельну спроможність. Це насамперед пов'язано з підвищенням на 11% середньої пенсії за перший квартал 2019 року. Зросла купівельна спроможності й тих, хто живе на мінімальну зарплату. Адже з 1 січня виплати підняли на 12% - з 3723 до 4173 грн, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

"Однак у березні порівняно з груднем минулого року знизилася середня зарплата. Вона почала падати з січня. До рівня попереднього року повернеться у липні, може тільки у жовтні. З одного боку - високий грудневий показник є предметом гордощів уряду. З іншого - бачимо падіння реальної купівельної спроможності працюючих українців", - пояснює експерт.

Українці поки не відчувають зростання доходів. Щоб ситуація змінилася, купівельна спроможність має підвищуватися кілька років підряд.

"Далі зарплати підвищуватимуть повільніше, ніж дотепер. Адже за меморандумом з МВФ маємо стримувати бюджетні витрати. Треба розуміти, що зарплата має зростати, як ВВП в країні. Все, що більше - це інфляція чи різниця у доходах між найбіднішими і найзаможнішими категоріями населення", - наголошує Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки м'яса на зарплату можуть купити українці

За словами фінансового експерта Олексія Куща, підвищувати далі зарплати в Україні немає можливості.

"Наші зарплати ще далекі не просто від європейських, а від рівня виплат у регіональних сусідів. Отримуємо менше, ніж білоруси, росіяни чи казахи. Однак цьогоріч побачимо сповільнення зростання економіки з 3 до 2,5%. Крім того, подальше зростання заробітних плат призведе до зниження конкурентноздатності нашого ринку. З іншого боку, якщо зарплати не підвищуватимуть, то українці продовжать шукати роботу за кордоном", - пояснює він.

Щоб підрахувати реальну купівельну спроможність, треба орієнтуватися на показник наявного доходу. Це кошти, які залишається у населення з вирахуванням інфляції.

"У 2014-2015-их реальний наявний дохід населення у розрахунку на гривню впав на 31-32%. В доларовому еквіваленті він знизився ще більше. У 2016-му побачили зростання на 2%. У 2017-му показник додав 11%. Торік наявний дохід зріс трохи менше, ніж на 10%. Тобто купівельна спроможність українців покращилася", - пояснює Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долари під матрацом, депозит чи облігації: як українці зберігають гроші

Драйвером економічного зростання він називає роздрібну торгівлю. Вона щороку додає 6-7%.

"Якби купівельна спроможність погіршувалася, торгівля не розвивалася б. Так, останні кілька років ВВП зростає, а промислове виробництво падає. У січні-лютому побачили падіння останнього на 2-3%. Натомість ВВП додав 2,7%. Це також відбувається за рахунок розвитку торгівлі", - резюмує фінансист.

Найбільшу середню зарплату у березні отримували у Києві - 16 207 грн. Найменшу - у Чернівецькій обл. (7437 грн). Середня зарплата в Україні становила 10 237 грн. У грудні 2018-го - 10 573 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, чи зростуть доходи українців найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути