Ексклюзиви
субота, 18 травня 2019 21:10

Долари під матрацом, депозит чи облігації: як українці зберігають гроші

Долари під матрацом, депозит чи облігації: як українці зберігають гроші
Вигідно мати кілька депозитів одночасно. Зберігати гроші невеликими частинами як у валюті, так і в гривні. Фото: Кредит 112

Українці традиційно міняють гривні на долари і вважають, що так зберігають свої гроші. На руках у населення близько $83 млрд, кажуть у Нацбанку. Якщо всі депозити перевести у валюту, то отримаємо тільки $15 млрд, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Раніше на депозитах грошей було ще менше. Це не правильно. Фінанси повинні працювати, а не лежати під матрацом чи подушкою. Крім того, ситуація з банками стабільна. Зберігати гроші на депозиті надійно, головне знайти вигідні умови", - пояснює економіст.

Гривневі депозити у середньому пропонують під 12,3% річних. Можна зберігати заощадження і під 20, або 6-9%.

"Загалом краще брати середні з мінімальними ризиками. Однак люди по-різному ставляться до цього. Одні категорично відмовляються розміщувати гроші на депозитах, інші несуть заощадження виключно у державні банки. При цьому популярні як довгострокові, так і короткострокові вклади. Є попит на депозити до запитання - коли кошти можна зняти з картки достроково", - каже Охріменко.

За його словами, вигідно мати кілька депозитів одночасно. Зберігати гроші невеликими частинами як у валюті, так і в гривні.

Якщо банк збанкрутує, держава гарантує повернути вкладникам 200 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці не поспішають нести гроші в банки: думка експерта

"Більшість громадян зберігають у банку кошти у межах гарантованої суми. Водночас депозити не враховують можливих курсових коливань гривні до іноземних валют. Їх дохідність зазвичай покриває тільки рівень інфляції в країні", - пояснює керівник професійного клубу забудовників Руслан Земляний.

Заощадження можна вкладати в облігації внутрішньої державної позики.

"ОВДП мають кілька переваг - висока дохідність, відсутність податків та нульові ризики втратити гроші. Однак облігації не доступні для простого населення. Банки пропонують їх від мільйона гривень. Трапляються пропозиції і від тисячі. Але не треба забувати про додаткові витрати на відкриття та обслуговування рахунку", - резюмує Олександр Охріменко.

Від початку року гривня зміцніла до долара на 5,5%. На 17 травня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 26,34 грн/дол. Обмінники продають валюту по 26,38 грн/дол. Купують - по 26,30 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Долари під матрацом, депозит чи облігації: як українці зберігають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути