неділя, 09 червня 2013 19:25

Експерт: Уникнення подвійного оподаткування між Кіпром і Україною - це компроміс

Експерт:  Уникнення подвійного оподаткування між Кіпром і Україною - це компроміс
Ще 2012 року Кіпр і Україна підписали новий договір. Фото: u-c.com.ua

Верховна Рада має ратифікувати новий договір про уникнення подвійного оподаткування між Кіпром і Україною.

Таке сподівання висловив заступник голови правління Аналітичного центру "Експертна рада" Ігор Лавриненко в ефірі Українського радіо.

"Ми сподіваємося, що вже найближчим часом нова угода про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром буде поставлена на голосування, ратифікована і почне діяти. По-перше ставка на виплату дивідендів між двома країнами буде встановлена на рівні 5%. По-друге буде встановлена ставка на виплату відсотків у розмірі 2 відсоткових пунктів і ставку на виплату роялті у розмірі 5%, а у деяких випадках вона зросте до 10%", - сказав Лавриненко.

За його словами, такі норми є компромісом.

"Вони нижчі за ті, що діють в українському податковому законодавстві. Але у більшості випадків підприємці взагалі могли не сплачувати податки. Угода є своєрідним компромісом між українськими бізнесменами і податківцями", - зазначив експерт.

Нагадаємо, Верховна Рада не підтримала законопроекти про денонсацію між урядом СРСР і урядом Республіки Кіпр угоди про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна від 29 жовтня 1982 року.

Варто зазначити, що 2012 року Кіпр і Україна підписали новий договір, який набуде чинності з моменту, коли обидві сторони завершать процедуру ратифікації і замінить чинний. Очікується, що ратифікація відбудеться протягом 2013 року, і тому новий договір про подвійне оподаткування повинен набути чинності з 1 січня 2014 року.

Згідно з документом, замість чинних нульових ставок дивіденди українських підприємців будуть обкладатися за ставкою від 5% до 15%. Зокрема, 5% від загальної суми дивідендів сплачує фактичний власник, який володіє не менше 20% капіталу компанії або інвестував у придбання акцій чи інших прав компанії не менше 100 тисяч євро. У той же час дохід від акцій інших акціонерів оподатковується за ставкою 15%.

Крім того, замість нульових ставок почнуть діяти 10%-ний або 5%-вий податок на роялті, 2%-ний - на дохід від боргових вимог.

Доходи від відчуження нерухомості можуть оподатковуватися, згідно із законодавством договірної сторони.

У свою чергу, прибуток від підприємницької діяльності оподатковується тільки в країні, в якій здійснюється така діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Уникнення подвійного оподаткування між Кіпром і Україною - це компроміс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути