вівторок, 14 травня 2013 05:15

Слід заборонити офшори і почати друк грошей

Для оперативного оздоровлення економіки потрібний подвійний удар — повністю заборонити будь-які види офшорних операцій для українського бізнесу і наситити економіку грошима, вважає голова Комітету економістів Андрій Новак, 40 років.

— Найкрупніші потенційні платники податків не сплачують їх до бюджету, ховаючись в офшорах. Українська економіка не може повноцінно працювати тільки за рахунок податків громадян, малого та середнього бізнесу. Тому офшорні операції слід заборонити законодавчо, — говорить Андрій Новак. — Винятків не повинно бути. Закриття лише одного Кіпру ефекту не дасть. У світі працюють 39 інших повноцінних офшорних територій, у тому числі в Європі. Жодних проблем перереєструвати фірму з однієї території на іншу.

Всі зараз скаржаться: "Немає ніякого розвитку продажів". А ще паралельно держава витягає останні кошти через податки. Тому слід розпочати так званий друк грошей. Механізм такий: уряд випускає облігації внутрішньої позики, а Національний банк їх викуповує. Тобто, дає уряду гроші. 100 відсотків цих коштів уряд повинен віддати не населенню на соціальні потреби, а активізувати виробництво — держава має замовити в них продукцію. Це протекціоністські заходи, їх вживають у всіх країнах світу. Коли підприємства запрацюють, підвищиться зайнятість населення, збільшаться надходження до бюджету. Економіка знову запрацює.

Ми мали унікальну можливість так зробити, коли готувалися до Євро-2012. Україна потребувала будівництва величезної кількості об'єктів. Усе це слід було замовити у вітчизняних виробників. Наприклад, не закуповувати "хюндаї", а дати заробити нашим виробникам поїздів. Цю нагоду ми не використали, ще й загнали себе в боргову яму.

У дальшу перспективу будь-яка влада повинна створювати повноцінну модель економічного розвитку країни. Такий план має кожна держава, яку ми зараз називаємо розвинутою — Японія, США, Південна Корея. Наприклад, Китай офіційно оголосив, що завершили перший етап економічної стратегії, який тривав 25 років. Наступний етап розрахований до 2047 року. Вони виконують ці етапи, незважаючи на те, що люди при владі міняються. Проблема України в тому, що вона за 22 роки своєї незалежності не спромоглася створити ніякої моделі. Наша модель — її відсутність.

Зараз ви читаєте новину «Слід заборонити офшори і почати друк грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути