середа, 18 листопада 2020 16:42

Експерт розповів, коли зникнуть зарплати "в конверті"

Експерт розповів, коли зникнуть зарплати "в конверті"
Аби ситуація змінилась, потрібно в першу чергу прийняти новий Трудовий кодекс. Фото: pexels.com

У червні опитування показало, що зарплату "в конвертах" отримують близько 40% українців. Наприкінці осені ситуація не змінилася, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Рахують кількість українців, які отримують офіційно мінімальну або менше мінімальної зарплати. Це 40 відсотків. Схема класична: найімовірніше, роботодавці платять мінімалку, а інше – "у конверті". Є думка, що до офіційної зарплати можна додавати 50 відсотків. І це буде більш-менш реальна зарплата, яка є в Україні", - говорить Охріменко.

За його словами, підвищення мінімальної зарплати на цей показник не впливає.

"Зараз багато хто наймає на роботу за таким принципом: оформляють працівника на 0,25 ставки, тобто людина все ж працює офіційно. Зазначену зарплату отримує на картку, ну й додаток "у конверті", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти пояснили ризики зарплат у конвертах

Тіньова зайнятість залишилась на тому ж рівні, як і останні кілька років, за словами економіста.

"Малий і особливо середній бізнес майже ніколи не оформлюють працівників офіційно. Офіційно платили і платять: великій бізнес, фінансова система та держслужба. А ось торгівля, сфера розваг – там важко знайти офіційних платників. Це вже як традиція. І найближчим часом навряд чи щось зміниться", - вважає Олександр Охріменко.

Щоб ситуація змінилась, потрібно насамперед прийняти новий Трудовий кодекс.

"Основна причина зарплат "у конверті" – не податки. Головне те, що роботодавець не може за необхідності звільнити працівника чи тимчасово усунути його від роботи. Тому і не хочуть людей оформляти офіційно. Для роботодавця зарплата "в конверті" це своєрідний "важіль", який дає можливість швидко як звільнити працівника, так і найняти. І це основний фактор. Якщо прийняти адекватний Трудовий кодекс і надати можливість наймати працівників за контрактом на певний період та звільняти достроково, попередивши за 2 тижні, тоді не буде сенсу платити зарплати "в конверті", - підсумував економіст.

36% українців усю зарплату або її частину отримують неофіційно. Понад 20% працюють на основі усної домовленості з роботодавцем, за результатами досліджень. Зарплату "в конвертах" у Києві одержує кожен 8-й працівник, а за межами столиці – кожен 5-й.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, коли зникнуть зарплати "в конверті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути