понеділок, 18 липня 2011 20:31

Експерт пояснив, чому золото рекордно подорожчало

Експерт пояснив, чому золото рекордно подорожчало

Ціна на золото встановила черговий рекорд зростання, тому що цей дорогоцінний метал розглядають як "валюту притулку", а обсяг інвестицій у його видобуток скорочується.

Таку думку висловив заступник голови правління комерційного банку Ігор Львов в ефірі Першого ділового каналу.

"Основних причин декілька, і не можна сказати, що вони лежать на поверхні. Якщо відстежити динаміку зростання золота з 2006 року, то тоді його ціна за 1 грам за курсом Національного банку була 80 гривень, а сьогодні — 404 гривні. Тобто за останні п'ять років ціна золото виросла в п'ять разів", — сказав він.

"По-перше, золото є валютою притулку. Америка балансує на межі дефолту, не так все добре і в Єврозоні, де провідні банки Іспанії та Португалії не пройшли стрес-тестів. Тобто, як бачимо, дві провідні валюти світу зазнають труднощів: капітал втікає з євро і долара", — зазначив Львов.

"Другим фактором є обсяги видобутку банківських металів. З одного боку, за останній час інвестиції в їх розробку знижуються, а з іншого — попит на них зростає разом зі зростанням виробництва", — додав експерт.

Банкір також висловив сумнів щодо подальшого зростання цін на золото.

"Зараз говорити про 5 тисяч, про 10 тисяч, про 2 тисячах складно. Потрібно простежити, яким чином попит на золото буде рости: якщо виробництво в Єврозоні і США буде падати, то попит на сировину, зокрема золото, теж буде падати. Якщо ж все налагодиться, наприклад, у США піднімуть планку держборгу, то ціни на золото стабілізуються і навіть можуть піти вниз", — вважає Львов.

Нагадаємо, сьогодні ціни на золото на спотовому ринку відновили історичний максимум, перевищивши рівень $ 1600 за унцію.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому золото рекордно подорожчало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути