субота, 23 березня 2013 20:49

Експерт пояснив, чому Україні не варто підвищувати імпортні мита

Експерт пояснив, чому Україні не варто підвищувати імпортні мита
Володимир Коновальчук: відступ від основних правил СОТ не є гарною ідеєю. Фото: feg.org.ua

Намір України підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію є відступом від основних правил Світової організації торгівлі та не сприятиме економічному розвитку держави.

Таку думку висловив фахівець з економіки агропромислового комплексу Володимир Коновальчук у ефірі Першого ділового каналу.

"Чим вищі ми встановлюватимемо збори, тим більше наші громадяни платитимуть за споживання тих чи інших товарів ... На мою думку, відступ від основних правил СОТ не є гарною ідеєю ... Різного роду потуги щодо обмеження торгівлі є дуже великою помилкою з економічного погляду і не сприятиме економічному зростанню", - сказав Коновальчук.

Він наголосив: "Один із постулатів в економіці говорить про те, що відкрита торгівля вигідна всім учасникам і сприяє їхньому економічному зростанню. Тобто чим більші тарифи, тим гірше для економіки, і чим менші тарифи, тим краще. Як ми бачимо, всі розвинені країни з високим рівнем життя або не мають ніяких бар'єрів, або мають мінімальні. А у відсталих країнах, особливо Африки, бачимо, що туди неможливо нічого завезти через високі тарифи, корумповану митницю тощо".

Нагадаємо, Україна у вересні звернулася до СОТ із наміром підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з Європейського Союзу в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік. Також дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому Україні не варто підвищувати імпортні мита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути