вівторок, 10 жовтня 2017 14:10

Експерт пояснив, чому бензин і далі дорожчатиме

Експерт пояснив, чому бензин і далі дорожчатиме
Експерт заперечує змову на ринку нафтопродуктів України. Фото twitter.com

Через високу конкуренцію і низький рівень продажу мережі АЗС змушені піднімати свою маржу до 25%, щоб не йти у мінус. Жодної змови щодо підвищення цін на паливо на ринку нафтопродуктів немає.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"В Україні разів у двадцять більше АЗС, ніж в Європі. У них на автобанах - одна заправка на кожних 30 км. А у нас є місця, де на двох кілометрах по вісім заправок. Наприклад, як у Харкові на об'їзній дорозі - вісім АЗС-комплексів стоїть на двох кілометрах. Що в результаті виходить? Більша конкуренція - менше "протоку" на кожній АЗС. Чим компенсувати? Підвищенням маржі, що й роблять більшість АЗС", - зазначив Дмитро Льоушкін, директор групи компаній PRIME.

За словами експерта, на ринку нафтопродуктів жодної змови немає, тому Антимонопольний комітет може її не шукати. Синхронне підвищення цін на АЗС обумовлено виключно економічними чинниками.

"Для того щоб вижити, АЗС підвищують ціни на пальне. Наприклад, дизельне пальне на ОККО заходить десь по 20 грн за літр, а продають вони його по 25 грн. Тобто у них маржа близько 5 грн на літрі. Ціни змінюються щодня, але порядок цифр приблизно такий, як я озвучив. Виходить маржа цього продавця - 25% від собівартості. Це багато. В Європі маржа становить близько 2-3% на літрі. Але у них менша конкуренція і продавці палива заробляють на обсягах продажу, що неможливо зробити в Україні", - констатував Льоушкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів як вдалось знизити ціну на паливо.

За прогнозом директора групи компаній PRIME, в майбутньому ситуація суттєво не зміниться. Продавці й далі зароблятимуть на високій маржі, оскільки кількість проданого палива постійно скорочується.

"Українці масово ставлять газове обладнання на свої автомобілі і купують електромобілі, тому сподіватися на збільшення обсягів продажу палива на АЗС не доводиться. В таких умовах ведення бізнесу дешевого бензину в Україні не буде. Заправки будуть і далі прагнути заробити на літрі бензину від 3 до 6 грн", - резюмував Льоушкін.

В Україні продається бензин із 13 країн світу. Найбільше із Білорусі, Польщі, Литви та Румунії.

Найдешевший бензин А-95 продають у Венесуелі. Літр пального коштує $0,1. На другому місці виявилася Саудівська Аравія. Вартість бензину в 24 рази перевищує ціни у Венесуелі. До трійки країн з найдешевшим бензином також увійшов Іран з ціною $0,34 за літр.
Найдорожчий бензин у світі продають у Гонконгу ($1,87/л), Норвегії ($1,78/л) і Нідерландах ($1,68/л). В Індії вартість бензину становить п'яту частину щоденного доходу жителів країни.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому бензин і далі дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути