В Україні за рік на 35% або 141 грн подорожчав м'ясний кошик. У квітні цього року він коштував 543 грн. Минулого — 402 грн.
"Усі види м'яса за рік стали дорожчими від 25% до 71%. Сало подорожчало на 71%, свинина – на 41%, ковбаса варена – на 34%, яловичина – на 27%, курка в тушці та філе – на 25%. У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 34 гривні за кілограм, сало – 29 гривень, яловичина – 27 гривень, ковбаса варена – 22 гривні, філе курки – 18 гривень, а курка в тушці – 11 гривень", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, на кінець квітня кілограм яловичини в середньому коштував 125 грн, свинини — 116 грн, філе курятини – 91 грн, вареної ковбаси – 86 грн, сала – 70 грн.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців економлять на їжі
"Дані щодо кількості тварин в Україні показують зменшення поголів'я. Винятком є лише кури та дрібна худоба. Тому сало та курка в тушці будуть далі показувати менше зростання, темпи якого відповідатимуть загальному рівню інфляції. А от інші види м'яса, як свинина, яловичина, куряче філе, гомілки, крильця демонструватимуть значно вищий темп", - спрогнозував Дорошенко.
Зростання споживання м'яса відбувалось із 2001 року по 2013 роки. Починаючи з 2004-го Україна задовольняла потребу в продукті за рахунок імпорту. З 2014 по 2015 українці стали їсти м'яса значно менше через різке падіння доходів. 2016 рік показав незначне покращення ситуації. За офіційними даними падіння споживання м'яса тривало і в 2017 році – до жовтня. Але за підсумками року зафіксовано зростання споживання. Так, на кожного українця припадає по 51,7 кг з'їденого м'яса.
За квітень 2018 року в Україні подешевшали гречка, сало та яйця. Найбільше, на 1,2 грн подешевшала гречка. На кінець квітня вона коштувала 18,8 грн за кг. Сало подешевшало на 1 грн, до 70 грн за кг. Курячі яйця - на 60 коп. У середньому коштують 26,6 грн за десяток.
Коментарі