понеділок, 21 травня 2018 12:31

Експерт порахував, як подорожчало м'ясо

Експерт порахував, як подорожчало м'ясо
За рік м'ясний кошик подорожчав на 142 грн. Фото: biz.censor.net.ua

В Україні за рік на 35% або 141 грн подорожчав м'ясний кошик. У квітні цього року він коштував 543 грн. Минулого — 402 грн.

"Усі види м'яса за рік стали дорожчими від 25% до 71%. Сало подорожчало на 71%, свинина – на 41%, ковбаса варена – на 34%, яловичина – на 27%, курка в тушці та філе – на 25%. У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 34 гривні за кілограм, сало – 29 гривень, яловичина – 27 гривень, ковбаса варена – 22 гривні, філе курки – 18 гривень, а курка в тушці – 11 гривень", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, на кінець квітня кілограм яловичини в середньому коштував 125 грн, свинини — 116 грн, філе курятини – 91 грн, вареної ковбаси – 86 грн, сала – 70 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців економлять на їжі

"Дані щодо кількості тварин в Україні показують зменшення поголів'я. Винятком є лише кури та дрібна худоба. Тому сало та курка в тушці будуть далі показувати менше зростання, темпи якого відповідатимуть загальному рівню інфляції. А от інші види м'яса, як свинина, яловичина, куряче філе, гомілки, крильця демонструватимуть значно вищий темп", - спрогнозував Дорошенко.

Зростання споживання м'яса відбувалось із 2001 року по 2013 роки. Починаючи з 2004-го Україна задовольняла потребу в продукті за рахунок імпорту. З 2014 по 2015 українці стали їсти м'яса значно менше через різке падіння доходів. 2016 рік показав незначне покращення ситуації. За офіційними даними падіння споживання м'яса тривало і в 2017 році – до жовтня. Але за підсумками року зафіксовано зростання споживання. Так, на кожного українця припадає по 51,7 кг з'їденого м'яса.

За квітень 2018 року в Україні подешевшали гречка, сало та яйця. Найбільше, на 1,2 грн подешевшала гречка. На кінець квітня вона коштувала 18,8 грн за кг. Сало подешевшало на 1 грн, до 70 грн за кг. Курячі яйця - на 60 коп. У середньому коштують 26,6 грн за десяток.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порахував, як подорожчало м'ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути