четвер, 26 березня 2020 21:10

Експерт порадив, як уникнути подорожчання продуктів

Експерт порадив, як уникнути подорожчання продуктів
Україні потрібно зосередитися на виробництві вітчизняних продуктів щоденного споживання. Фото: pexels.com

На період карантину потрібно відновити державне регулювання цін. Домовитися з мережами та постачальниками про розміри їхніх націнок, розповів Gazeta.ua економіст Ігор Гарбарук.

"Все в руках держави. За цінами має слідкувати Антимонопольний комітет і Держпродспоживслужба. Саме вони перейняли повноваження ліквідованої у свій час Державної цінової інспекції. Якщо ще місяць тому ми говорили про помірне на рівні кількох відсотків подорожчання гречки, картоплі, то сьогодні відбуваються незрозумілі пікові зростання цін. Постачальники розповідають, що через карантин зросли витрати. Які витрати? Картопля за 2 тижні не могла стати "золотою". Вона як лежала у сховищах, так там і лежить", - пояснює Гарбарук.

Наголошує, що прем'єр-міністру треба зібрати усіх представників найбільших роздрібних мереж, постачальників. З ними домовлятися про націнки на продукти та товари першої необхідності.

"Насправді розміри націнок чітко визначені Міністерством економічного розвитку. Йдеться про 10% для роздрібних мереж і 12% для постачальників з урахуванням логістики. Водночас зараз деякі імпортні товари коштують дешевше, ніж вітчизняні. Державі треба налагоджувати роботу з великими гравцями ринку. Якщо вони дотримуватимуться правил, то дрібні магазини змушені будуть підлаштовуватися і знижувати ціни. Зрозуміло, що люди купуватимуть там, де дешевше", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи вистачить українцям продуктів, і що буде з цінами

Радить знизити до мінімуму оподаткування. Зосередитися на виробництві вітчизняних продуктів щоденного споживання.

"У Сполучених Штатах, Японії, Швейцарії державні служби моніторять та регулюють вартість соціально важливих товарів. Крім того, у США існує Міністерство аграрної політики, яке щороку видає близько $80 мільярдів у вигляді продовольчих купонів. За них люди купують продукти, які виготовлені у тому регіоні, де вони проживають", – підсумував Гарбарук.

25 березня на засіданні уряду Кабмін доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства моніторити ціни соціальних товарів. Зокрема продуктів першої необхідності.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порадив, як уникнути подорожчання продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути