Ексклюзиви
вівторок, 24 березня 2020 19:01

Чи вистачить українцям продуктів, і що буде з цінами

Чи вистачить українцям продуктів, і що буде з цінами
Якщо торгові мережі безпідставно підніматимуть ціни, їх оштрафує Антимонопольний комітет. Фото: pexels.com

Економічних причин, щоб ціни зростали, немає. Зараз будь-який бізнес мріє просто залишатися на плаву і працювати далі, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

"Українці спрямували кошти на продукти та товари першої необхідності. А постачальники поки що не переглядали розцінок. Якщо торгові мережі безпідставно підвищуватимуть ціни, їх має перевірити Антимонопольний комітет. Він може накласти штраф до 10% від товарообігу торгової мережі за рік", - наголошує Дорошенко.

Додає, що протягом тижня побачимо спад попиту. Якщо людина придбала 10 кг борошна, то найближчим часом не піде знову купувати його.

"Міністерство економічного розвитку вперше за останні кілька років проводить моніторинг продуктових запасів у найбільших торгових мережах. Без додаткових поставок зі складів наявних товарів вистачає щонайменше на кілька днів. Якщо говорити про гречку, то її зараз справді недостатньо. Але крупа почала дорожчати ще весною торік. Українські аграрії менше посіяли та зібрали гречки. Адже на неї впав попит", - каже Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти найбільше подорожчали через паніку

За його словами, деякі продукти подешевшали.

"З понеділка по вівторок середня вартість хліба опустилася на 10%. Подешевшали на 12% яйця. Куряча тушка знизилася в ціні. Подорожчало борошно. Найближчий тиждень-два ринок увійде в нормальний стан без цінових коливань", - підсумував експерт.

У мережі супермаркетів "АТБ" в умовах карантину найбільше зросли ціни на овочі борщового набору - картоплю, капусту, цибулю, моркву. Позиції подорожчали на 35-128%. Цукор зріс на 8%, макаронні вироби - на 9,5%, пшенична крупа - на 11%. Гречка подорожчала на 51%. Борошно додало в ціні 5%, а яйця - 6%.

Зараз ви читаєте новину «Чи вистачить українцям продуктів, і що буде з цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути