середа, 07 липня 2021 18:30

"Економіка - не електрика. Не можна ввімкнути вмикач і одразу з'являться високі соціальні стандарти"

Величина соціального забезпечення напряму залежить від стану економіки. У слабкій економіці не може бути високих соціальних стандартів. Тому спочатку треба дбати про динамічний економічний ріст, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Автор: Facebook
  Андрій Новак: Уряд ставить неправильні пріоритети в своїй бюджетній політиці
Андрій Новак: Уряд ставить неправильні пріоритети в своїй бюджетній політиці

"Економіка — не електрика. Ви не можете ввімкнути вмикач і одразу з'являться високі соціальні стандарти. Спочатку економічний ріст, а тоді підвищення рівня життя громадян. Державний бюджет перебуває в дуже критичному стані. Це підтверджує і той факт, що щотижня Міністерство фінансів виходить на борговий ринок і залучає там у середньому 11-12 мільярдів гривень. Під 10-11-12%, залежно від терміну облігацій. Ми на рівні держави живемо в борг", - каже економіст.

За його словами, уряд не виконує свої соціальні зобов'язання. Зокрема по доплаті у 400 грн пенсіонерам старше 75 років. Її перенесли з липня на жовтень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як докупити стаж для пенсії

"Гроші на пенсії можна було знайти. Бюджетом на цей рік передбачено збільшення витрат на різні державні органи влади - на 15-75%. Виходить, що на чиновницький апарат гроші знайдуть, а на соціальні статті немає. Я вже не кажу про те, що в цей час іде виконання широко розрекламованих програм типу "Велике будівництво". На це теж є кошти. Уряд ставить неправильні пріоритети в своїй бюджетній політиці", - зазначив Андрій Новак.

Повну версію інтерв'ю з економістом Андрієм Новаком читайте на Gazeta.ua.

З 1 липня частині пенсіонерів перерахували пенсії. Додадуть 100 грн.

"Індексація стосуватиметься понад мільйона українців. Її проведуть за двома програмами. Перша торкнеться людей, яким пенсію призначили в 2018-2020 роках, а друга тих, хто отримує мінімальну виплату", - говорить міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

У липні мали додати 400 грн до пенсії українцям, яким понад 75 років. Підвищення перенесли на жовтень через брак коштів, додала Марина Володимирівна.

Зараз ви читаєте новину «"Економіка - не електрика. Не можна ввімкнути вмикач і одразу з'являться високі соціальні стандарти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути