субота, 26 червня 2021 12:30

Як докупити стаж для пенсії

Як докупити стаж для пенсії
Є два способи докупити стаж. Фото: УП

2021 року для призначення пенсій за віком потрібно мати стаж роботи від 28 років.

"Апостроф" повідомив, яким чином можна докупити собі стаж.

Можна укласти договір про добровільну участь у системі державного пенсійного страхування. Потрібно буде сплачувати мінімум єдиного соцвнеску - 1039,06 грн. Цей період зарахують як страховий стаж.

Договір складають в податковій службі. Для нього потрібно мати заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або про одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Також потрібно продемонструвати виписку із системи персоніфікованого обліку ОК-5, копію паспорта та трудової книжки.

Існує два типи таких договорів. Перший складають на період від одного року. Другий тип - для тих, кому залишилося до пенсії кілька місяців вносити одноразову сплату внеску за минулий період.

"Минулий період може починатися з 1 січня 2004 року і тільки за ті проміжки, коли людина не належала до категорії незастрахованих осіб. Якщо ж людина належала до категорії застрахованих осіб, то не буде підстав для укладення договору", - повідомив заступник голови правління Пенсійного фонду.

Укладаючи другий тип договору варто врахувати, що вартість одного місяця стажу за минулий період розраховується за подвійною ставкою ЄСВ, що діє на момент підписання цього документу. Доведеться множити вартість одного місяця на два.

Один рік стажу коштує 31 680 грн. З 1 грудня, якщо мінімальна ЗП збільшиться до 6 500 грн, то рік стажу буде коштуватиме 34 320 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії розраховуватимуть за новим показником

Докуповуючи стаж за минулі періоди доведеться викласти всю суму одним платежем.

З 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд збільшив пенсійний вік для жінок. А також змінив вимоги до трудового стажу для всіх пенсіонерів. Нові зміни регулюються зі статтею 26 Закону України від 09.07.2003 №1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", згідно з яким особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності необхідного страхового стажу.

Зараз ви читаєте новину «Як докупити стаж для пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути